Prima pagină » Actualitate » Se dau peste 1.000 de lei din partea statului! Premierul a aprobat măsurile necesare
Se dau peste 1.000 de lei din partea statului! Premierul a aprobat măsurile necesare

Se dau peste 1.000 de lei din partea statului! Premierul a aprobat măsurile necesare

10 oct. 2024, 11:55,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a precizat că se dau peste 1.000 de lei din partea statului. Este vorba despre oferirea acestei sume pentru culturile afectate. Potrivit fostului ministru este o premieră că guvernul a reușit să acorde despăgubiri în același an cu producerea calamitații.

Se dau peste 1.000 de lei din partea statului!

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că social-democrații sprijină fermierii români.

Mai mult, social-democratul îi acuză pe liberali că se ocupă de șicane politice, scopul lor fiind acela de a mai strânge câteva voturi. În contrast, spune el, liderul PSD și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a aprobat mai multe măsuri pentru susținerea fermierilor.

„Într-o perioadă în care fermierii se confruntă cu probleme majore, iar PNL se ocupă cu șicane politice, doar-doar mai strâng câteva voturi, premierul Marcel Ciolacu a aprobat astăzi următoarele măsuri necesare pentru a susține fermierii”, a menționat Marius Budăi.

Fostul ministru al Muncii a menționat că este vorba, în primul rând, despre oferirea a 1.000 de lei pe hectar pentru culturile afectate. Potrivit fostului ministru este o premieră că guvernul a reușit să acorde despăgubiri în același an cu producerea calamitații.

În aceste condiții, agricultorii au posibilitatea de a accesa aceste fonduri favorabile pentru a-și achita datoriile restante și a-și plăti furnizorii, mai spune Marius Budăi.

În plus, se ia în calcul amânarea plăților pentru fermieri. Concret, persoanele aflate în dificultate financiară au opțiunea de a solicita prorogarea ratelor pentru credite bancare și leasing, valabilă până în august 2025, cu respectarea anumitor criterii.

Ai mult, Marius Budăi a adus în vedere și măsura de susținere a agricultorilor autohtoni. Această măsură prevede restricționarea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina pentru a evita dumpingul care prejudiciază piața internă.

De unde se dau banii pentru despăgubiri

În cadrul unei ședințe de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri menite să sprijine fermierii români, în contextul dificultăților cu care aceștia se confruntă.

Aceste măsuri sunt cu atât mai relevante în condițiile în care, conform social-democraților, Partidul Național Liberal (PNL) nu ar manifesta interes față de sprijinul agricol, existând suspiciuni că ar bloca inițiativele guvernamentale din motive electorale.

„PNL nu pare însă interesat de astfel de măsuri, ba chiar le-ar bloca cu totul dintr-un calcul pur electoral de a se disocia de PSD, în speranța că astfel l-ar ridica în sondaje pe candidatul lor”, a adăugat Marius budăi.

Banii necesari pentru despăgubirile destinate secetei, în valoare totală de 2 miliarde de lei, au fost deja transferați către bugetul Ministerului Agriculturii.

Odată cu aprobarea mecanismului de plată, procesul devine operațional, iar fermierii vor putea începe să primească despăgubirile începând cu 16 octombrie.

Sprijinul financiar aprobat de Guvern va fi esențial pentru refacerea parțială a pierderilor și pentru susținerea continuării activităților agricole în regiune. Acest ajutor vine într-un moment critic, oferindu-le agricultorilor resursele necesare pentru a se pregăti pentru sezoanele viitoare și a relua producția agricolă.

Altfel, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a precizat că se dau peste 1.000 de lei din partea statului, fiind vorba despre oferirea acestei sume pentru culturile afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`