Prima pagină » Economic Local » Când vor primi fermierii ieșeni despăgubirile pentru culturile agricole calamitate de secetă? Anunțul făcut de autorități
Când vor primi fermierii ieșeni despăgubirile pentru culturile agricole calamitate de secetă? Anunțul făcut de autorități

Când vor primi fermierii ieșeni despăgubirile pentru culturile agricole calamitate de secetă? Anunțul făcut de autorități

06 aug. 2024, 02:00, 2 ,
Gabriela Rusu în Economic Local

S-a aflat când vor primi fermierii ieșeni despăgubirile pentru culturile agricole calamitate de secetă. Autoritățile au făcut anunțul. Pe raza județului Iași, se înregistrează probleme grave la culturile agricole de toamnă și de primăvară. Fermierii au obținut despăgubiri și anul trecut, însă susțin că banii nu au fost de ajuns pentru a acoperi pagubele.

Când vor primi fermierii ieșeni despăgubirile pentru culturile agricole distruse de secetă

Iașul a fost pârjolit de secetă și de temperaturile extreme din luna iulie. Până în momentul de față, autoritățile transmit că peste 20.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă, iar fermierii cred că nu vor reuși să-și acopere pagubele cu despăgubirile pe care le primesc de la stat. Cele mai afectate comune sunt Andrieșeni, Focuri și Popricani, iar probleme s-au înregistrat la porumb și floarea-soarelui.

Cu toate acestea, autoritățile de la nivel central au transmis că despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă vor fi plătite fermierilor în luna octombrie, astfel încât aceștia să aibă resurse pentru campania de toamnă.

În momentul de față, la nivel național, sunt afectate aproximativ două milioane de hectare, iar suma minimă a despăgubirilor pe hectar va fi de 200 de euro.

„Toate comisiile şi toate instituțiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea ca până pe 15 septembrie să întocmească aceste procese-verbale de calamităţi. Este pentru prima oară, la Ministerul Agriculturii, în alţi ani, aceste procese-verbale de calamități se încheiau până la sfârșitul anului şi se predau în anul următor. Anul acesta, vom plăti aceste despăgubiri în luna octombrie, pentru că fermierii din ce în ce o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să ne asigurăm aceste surse financiare pentru a începe campania de însămânţare de toamnă. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie, vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Temperaturile extreme din ultimele săptămâni au uscat rapid culturile agricole din județul Iași. Dacă porumbul și floarea-soarelui promiteau producții bune în luna iunie 2024, fermierii ieșeni fiind mândri de culturile muncite, seceta a compromis o mare parte dintre acestea. Probleme sunt atât la culturile de toamnă, cât și la cele de primăvară. Astfel, potrivit Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Iași, la culturile de toamnă sunt înregistrate, până acum, aproape 2.000 ha afectate de grâu, peste 360 ha de orz și tot atâtea de rapiță, în localități precum Butea, Bălțați, Costești, Cozmești, Gropnița, Lungani, Plugari, Rediu, Tătăruși, Târgu Frumos, Țuțora și Vlădeni.

S-a aflat când vor primi fermierii ieșeni despăgubirile pentru culturile agricole calamitate de secetă.

Comentarii
  • Hai sa fim seriosi. Calamitatea este un fenomen neasteptat. Seceta nu este ceva neasteptat, si copii de gradinita stiu acum despre verile aride si „climate change”. Cei care infiinteaza o cultura de orice fel, stiu ca va fi seceta. Doar ca nu investesc in irigatii, ca profitul sa fie mai mare. Asa ca de ce plm sa le platim noi, despagubiri?! Hai sictir cu agricultura voastra inapoiata! La munca, nu la intins mana!

  • Și când a fost supraproducție au dat câte 200 și ei înapoi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025