Rusia anunță că va avea primul vaccin anti-COVID-19 luna viitoare. Oficialii ruși au declarat pentru CNN că lucrează la un vaccin creat de Institutul Gamaleya din Moscova. Acesta ar trebui să fie gata la data de 10 august sau mai devreme pentru a putea fi aprobat.
„Este un moment Sputnik. Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este și cu acest vaccin. Rusia va fi acolo primul”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea privind vaccinurile rusești, referindu-se la lansarea de succes a primului satelit din lume de către Uniunea Sovietică din 1957.
Rusia anunță că va avea primul vaccine anti-COVID-19 luna viitoare: Nu sunt date științifice
Însă Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale. Criticii spun că presiunea țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care dorește să prezinte Rusia ca o forță științifică globală. Există, de asemenea, îngrijorări, testarea vaccinului la om este incompletă.
Zeci de studii despre vaccinuri sunt în curs de desfășurare în întreaga lume și un număr mic se află în studii de eficiență la scară largă, dar majoritatea dezvoltatorilor au avertizat că rămâne multă muncă înainte de a putea fi aprobate vaccinurile lor.
Vaccinul rusesc, de-abia în a doua fază
În timp ce unele vaccinuri la nivel mondial sunt în a treia fază a studiilor, vaccinul rus trebuie să-și finalizeze a doua fază. Dezvoltatorii intenționează să finalizeze acea fază până pe 3 august, apoi să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea lucrătorilor medicali.
Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli. Aceasta este abordarea adoptată în multe alte țări și de alte companii.
În special, Moderna, al cărui vaccin este susținut de guvernul Statelor Unite și care a început testarea în faza trei luni. Moderna și-a construit vaccinul coronavirus pe structura unui vaccin pe care l-a dezvoltat pentru un virus aferent, MERS.
Soldații, pe post de „cobai“
Ministerul Apărării din Rusia spune că soldații ruși au servit ca voluntari în procesele umane. În comentariile înregistrate furnizate CNN, Alexander Ginsburg, directorul proiectului, a spus că s-a injectat deja cu vaccinul.
Oficialii ruși spun că medicamentul este urmărit rapid pentru aprobare din cauza pandemiei globale și a problemei grave de coronavirus din Rusia. Țara are acum peste 800.000 de cazuri confirmate.
„Oamenii noștri de știință s-au concentrat pe protejarea oamenilor”, a spus Dmitriev.
Vaccinul folosește vectori adenovirus umani care au devenit mai slabi, astfel încât să nu se reproducă în organism. Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor în dezvoltare, se bazează pe doi vectori, nu pe unul, iar pacienții ar primi o a doua doză de rapel.
Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există un vaccin aprobat pentru MERS.
Vaccin dezvoltat de Universitatea din Oxford, în fază avansată
Ministerul rus al sănătății, care nu a confirmat încă data aprobării din august, spune că personalul medical de prim rang va fi primul vaccinat după ce noul medicament va fi aprobat pentru utilizare publică.
Primele rezultate ale studiilor efectuate cu un vaccin dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca au fost promițătoare, dar Mike Ryan, directorul executiv al Programului Organizației Mondiale a Sănătății pentru Situații de Urgență pentru Sănătate, a spus la începutul acestei luni că „mai este un drum lung de parcurs”.
„Acestea sunt studii de faza 1. Acum trebuie să trecem la studii la scară mai mare din lumea reală, dar este bine să vedem mai multe date și mai multe produse care se deplasează în această fază foarte importantă a descoperirii vaccinului”, a spus el.