Coronavirus

Care va fi prețul vaccinului anti COVID-19! Nu va depăși 40 de dolari

Publicat: 28 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care va fi prețul vaccinului anti COVID-19 Nu va depăși 40 de dolari

Coordonatorii unei scheme globale de finanțare a vaccinurilor împotriva coronavirusului au stabilit care va fi prețul vaccinului anti COVID-19. Potrivit lui Seth Berkley, directorul executiv al alianței pentru vaccinurile GAVI, care conduce COVAX, a declarat că prețul vaccinului nu va depăși 40 de dolari pe doză.

Seth Berkley susține că ăși dorește asigurarea un acces global echitabil la vaccinurile anti COVID-19 și a precizat că prețul trebuie să fie accesibil atât pentru oameni idin țările dezvoltate economic, cât și pentru cele mai sărace.

Care va fi prețul vaccinului anti COVID-19: Nu va depăși 40 de dolari

Directorul executiv al alianței pentru vaccinurile GAVI a respins comentariile din surse ale Uniunii Europene de săptămâna trecută, care au spus că vaccinul va avea un preț de 40 de dolari și va fi accesibil doar pentru țările înstărite. Sursele UE au spus că UE va încerca să asigure oferte mai ieftine.

„Există o serie mare de sume vehiculate, iar acestea (sursele UE) au ales să vorbească despre cea mai mare cifră”, a spus Berkley.

Acesta a spus că, într-o prezentare către oficialii UE, oficialii au prezentat „o serie de prețuri diferite”.

„Și acesta (40 de dolari) a fost prețul maxim din gama pentru țările cu venituri mari, mai degrabă decât un preț stabilit”, a spus el pentru Reuters.

Cine este COVAX

COVAX este condusă de GAVI, Organizația Mondială a Sănătății și Coaliția CEPI pentru inovații privind pregătirea epidemică și este conceput pentru a garanta accesul rapid și echitabil la nivel global la vaccinurile anti COVID-19, odată ce acestea sunt dezvoltate.

Scopul său este să asigure livrările și să livreze două miliarde de doze în toate țările care se înscriu până la sfârșitul anului 2021. GAVI a declarat la începutul acestei luni că peste 75 de țări și-au exprimat interesul să se alăture COVAX.

Berkley a spus că majoritatea vaccinurilor sunt încă în procesul de testare și este prea devreme pentru a ști care va fi prețul final.

„Adevărul este că nimeni nu are o idee care va fi prețul, pentru că nu avem nicio idee care va fi posibilul vaccin anti COVID-19 și când acesta va funcționa”, a spus Seth Berkley.

Directorul executiv al alianței pentru vaccinurile GAVI a spus că întrebările despre ce tehnologie ar putea fi cea mai eficientă, dacă vaccinurile ar fi o singură doză sau o doză dublă sau care ar putea fi randamentele instalațiilor de fabricație nu au fost găsit încă răspuns și toate ar influența eventualele prețuri ale vaccinului.

Nu se poate vorbi de un preț exact

Berkley a declarat că COVAX a început să facă estimări bazate pe ceea ce se știe, dar nu există prețuri ferme.

„Provocarea este să încerci să creezi un cost. Oricine îți spune că știe că nu este sincer”, a precizat Sethe Berkley.

Berkley, care prin alianța GAVI negociază cu producătorii pentru a-și cumpăra vaccinuri în vrac pentru utilizare în țările sărace, a spus că producătorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a prețurilor pe niveluri, în care țările mai sărace plătesc un preț, țările cu venituri medii un preț mai mare, iar țările bogate plătesc cel mai mare preț.

El a spus că nu este clar ce vor propune producătorii de potențiale vaccinuri anti COVID-19, dar încearcă să prezinte estimări ale costurilor pe baza a ceea ce știu până acum.

„Veți avea o serie de prețuri diferite și în funcție de producătorii de vaccin. Sincer, este probabil să avem prețuri mai mici, având în vedere volumele mari pe care încercăm să le accesăm aici”, a menționat Seth Berkley.

Berkley a spus că COVAX și alte câteva persoane includ, de asemenea, o „primă de viteză” în costul vaccinurilor anti COVID-19, care încurajează companiile să facă milioane de doze la risc, chiar înainte să știe dacă rezultatul lor la vaccin funcționează. „Noi vedem că este de 15% sau 20% din costul care va fi”, a mai spus el.

Adauga un comentariu