La Spitalul Județean de Urgență Sibiu sunt, în prezent, 177 de paturi pentru bolnavii COVID-19, fără să existe paturi libere, potrivit Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Județean Sibiu. Județul Sibiu are, marți, 10 noiembrie, pentru a doua zi consecutiv, cea mai mare rată de infectare din țară.
Containerele montate în urmă cu o lună din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu au suplimentat capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID cu 52 paturi, ajungându-se, în prezent, la 177 de paturi. Marți, niciun pat nu mai este liber.
22 dintre cele 52 de paturi noi, disponibile în containerele din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, vor deveni paturi de terapie intensivă, de îndată ce se va monta o nouă stație de oxigen, care a fost achiziționată de spital și urmează să fie montată în cursul acestei săptămâni.
„Ne dăm seama că oricât de mult suplimentăm numărul de paturi la Spitalul Județean, nu va fi suficient dacă nu luăm și alte măsuri care să reducă fluxul de pacienți. Pe lângă măsura de a mări capacitatea altor spitale din județ de a oferi suport COVID și măsura de gestionare a cazurilor mai puțin severe de către medicii de familie, avem acum discuții și cu Crucea Roșie pentru servicii de îngrijire la domiciliu în colaborare cu spitalul.
Nu aș vrea să neglijăm deloc importanța măsurilor de prevenire a infectărilor, inclusiv în interiorul spitalelor și centrelor rezidențiale. Cel mai sigur mod de a degreva spitalele este să reducem sursele de infectare, iar aici e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Creșterea numărului de cazuri a dus la ocuparea tuturor locurilor de la Spitalul de Urgență de la Sibiu
Numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus la Sibiu ridică de la o săptămâna la alta noi probleme în privința spațiilor de tratare, dar și de așteptare și triaj la Spitalul Județean Sibiu, principala unitate medicală din județ la care populația apelează pentru testare, tratament și situații de urgență.
Spitalul nu deservește doar pacienții de SARS-COV 2, spre deosebire de primăvara acestui an, când spitalul a fost desemnat de Ministerul Sănătății spital COVID, iar activitatea celorlalte secții a fost fie restrânsă, fie relocată, în prezent majoritatea secțiilor funcționează, tocmai pentru a putea acoperi și alte patologii.
În acest context, mai multe firme au donat spitalului containere cuplate încălzite, pentru a fi utilizate pe perioada pandemiei.
Șase persoane au murit la Timișoara pentru că nu au mai avut loc la Terapie Intensivă
Medicii timișoreni au fost puși într-o situație grea. Au trebuit să externeze pacienți COVID-19, care sufereau de forme medii, pentru a-i putea interna pe cei care se aflau în stare gravă. Astfel, în noaptea de duminică spre luni, șase bolnavi de COVID-19 internați pe secții non-ATI, au murit, după ce starea lor s-a agravat. Era necesar transferul acestora la ATI, însă nu au mai existat locuri disponibile.
„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline.
Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a precizat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
„Nu mai sunt locuri la ATI!“
Medicul Virgil Musta a precizat că toți cei șase pacienți aveau comorbidități. Cu toate acestea, Musta avertizează că trebuie acționat urgent.
„Toți cei care s-au stins în noaptea de duminică spre luni au avut comorbidități, dar nu sunt primii care mor pe secție pentru că nu mai este loc în ATI. Nu sunt primii, numărul lor tot crește, poate și vremea… Și înainte de COVID, pe frig și ceață, ei decedau. Ne confruntăm cu acest risc de a deceda, pentru că nu avem loc să îi mutăm pe ATI. Trebuie acționat rapid”, a menționat Virgil Musta.