Primăria Timișoara a decis ca pacienții cu Covid-19 să fie duși la spital cu microbuzele de transport public. Decizia a fost luată după ce ambulanțele nu mai fac față cererilor.
Primăria Timișoara a decis ca mai multe microbuze de la Societatea de Transport Public să fie pregătite pentru a fi puse la dispoziția Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).
Primarul Timișoarei a decis ca pcienții cu Covid-19 să fie duși la spital cu microbuzele de transport public
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a delcarat că a demarat proceduri prin care mai multe mașini ale societăților comeriale aflate în subordinea Primăriei să fie puse la dispoziția SAJ.
„Suntem într-o situaţie în care ambulanţele abia mai reuşesc să facă faţă. Încercăm să găsim maşini de la societăţile comericale din subordinea Primăriei să le punem la dispoziţia SAJ pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca să nu trebuiască să folosim ambulanţe. Pregătim microbuze ale Societatății de Transport Public Timişoara pe care să le folosim, dacă ambulanţele nu vor mai face faţă să aducă pacienţii la Babeş (n.r. – Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara) pentru recoltarea probelor. Avem pregătite microbuzele de la Societatea de Transport”, a declarat Dominic Fritz.
Timișoara a ajuns la o rată de infectare de 7,63 de cazuri la mia de locuitori. La ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică erau 253 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 la nivelul județului, cel mai mare număr de la debutul pandemiei.
Șase persoane au murit pentru că nu au mai avut loc la Terapie Intensivă
Medicii timișoreni au fost puși într-o situație grea. Au trebuit să externeze pacienți COVID-19, care sufereau de forme medii, pentru a-i putea interna pe cei care se aflau în stare gravă. Astfel, în noaptea de duminică spre luni, șase bolnavi de COVID-19 internați pe secții non-ATI, au murit, după ce starea lor s-a agravat. Era necesar transferul acestora la ATI, însă nu au mai existat locuri disponibile.
„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline.
Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a precizat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
„Nu mai sunt locuri la ATI!“
Medicul Virgil Musta a precizat că toți cei șase pacienți aveau comorbidități. Cu toate acestea, Musta avertizează că trebuie acționat urgent.
„Toți cei care s-au stins în noaptea de duminică spre luni au avut comorbidități, dar nu sunt primii care mor pe secție pentru că nu mai este loc în ATI. Nu sunt primii, numărul lor tot crește, poate și vremea… Și înainte de COVID, pe frig și ceață, ei decedau. Ne confruntăm cu acest risc de a deceda, pentru că nu avem loc să îi mutăm pe ATI. Trebuie acționat rapid”, a menționat Virgil Musta.