COVID-19 lovește Tribunalul Olt, trei judecători, trei grefieri şi un specialist IT de la Tribunalul Olt fiind depistați pozitiv.
Cei șapte angajaţi sunt acum în izolare după ce rezultatul testării COVID-19 a fost pozitiv. Şefii instanţei au adoptat măsuri de urgenţă privind continuarea activităţii.
După ce DSP Olt a raportat trei dintre cazuri, reprezentanţii instanţei au postat pe site-ul oficial un comunicat de presă privind situaţia creată. conform acestuia, s-au impus măsuri astfel încât activitatea întregii instituţii să poată continua.
„Având în vedere apariţia în mass-media a unor informaţii privind existenţa unor cazuri de infectări cu noul Coronavirus la Tribunalul Olt, aducem la cunoştinţa publicului că în cadrul instanţei, în prezent, există şapte cazuri de infectare în rândul personalului instanţei – trei judecători, trei grefieri şi un specialist IT.
Având în vedere necesitatea desfăşurării activităţii în condiţii de sănătate pentru personalul instanţei şi pentru justiţiabili, la data de 17.11.2020 a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Olt în care s-a hotărât ca activitatea de judecată în cazurile completelor de judecată unice sau colegiale, în care titularul sau cel puţin unul dintre titulari se află în imposibilitatea desfăşurării activităţii din cauza infectării, să se desfăşoare prin luarea măsurii amânării cauzelor aflate pe rol până la revenirea titularului completului la serviciu“, au spus reprezentanții Tribunalului Olt.
Anchetă epidemiologică dispusă de DSP Olt
Totodată s-a hotărât sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică Olt pentru efectuarea unei analize a situaţiei şi a comunicării măsurilor suplimentare ce se impun a fi luate, în scopul prevenirii şi asigurării unui climat de securitate sanitară pentru personalul instituţiei şi pentru justiţiabili, se mai arată în comunicatul instanței.
Aproape 550 de persoane s-au infectat în instanțele românești
Aproape 550 de persoane s-au infectat în instanțele românești, potrivit ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
„Am fost în contact cu Curțile de Apel pe această temă a pandemiei. Discut permanent cu președinta CSM pe această temă. Deocamdată, din instanței avem 546 de persoane infectate din instanțe. 3 cazuri sunt în ATI. sunt înregistrate la nivel național trei decese ale unor persoane care au fost înregistrate în instanțe. Un caz la Bacău, Timișoara și Iași, cu infarct“, a declarat Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu: „Efortul financiar pentru protecția instanțelor și parchetelor a fost de 35 de milioane de lei “
Ministrul Justiției a precizat că de la debutul pandemiei, ministerul alocat fonduri pentru protecția instanțelor și parchetelor.
„Vreau să reamintesc faptul că în debutul acestei pandemii, Ministerul Justiției (MJ) a alocat fonduri materiale necesare pentru protecția instanțelor și parchetelor. În orice caz efortul financiar al MJ pentru protecția instanțelor și parchetelor a fost de 35 de milioane de lei dați celor două tipuri de structuri.
Sigur că situația trebuie permanent tratată și cu măsuri, nu doar cu supraveghere. MJ e pregătit să intervină în limita competențelor sale dacă după discuțiile cu CSM se constată că e necesară intervenția legislativă pentru organizarea activității raportat la fiecare provocare a fiecărei instanțe”, a menționat Cătălin Predoiu.
Rugat să defalcheze pe categorii de personal, Cătălin Predoiu a explicat că instanțele vor detalia aceste aspecte și a asigurat că se caută readaptarea regulilor de organizare și funcționare.
„Problema cea mai mare e la instanțele și parchetele cu efectiv mic de personal. Fiind foarte puține persoane acolo răspândirea e majoră”, a explicat Cătălin Predoiu.