Local

Măsura de carantină, contestată în instanțele ieșene! Ce decizie au luat judecătorii în unul dintre procesele generate de pandemia cu COVID-19! (Exclusiv)

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măsura de carantină contestată în instanțele ieșene Ce decizie au luat judecătorii în unul dintre procesele generate de pandemia cu COVID-19 Exclusiv
Doi bărbați au decis să acționeze în judecată Direcția de Sănătate Publică

Măsura de carantină, contestată în cadrul instanțelor ieșene! Doi bărbați au decis să acționeze în judecată Direcția de Sănătate Publică. Cei doi reclamanți le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să anuleze deciziile prin care au fost obligați să stea în carantină, din cauza pandemiei de COVID-19

Măsura de carantină, contestată în instanțele ieșene! Doi bărbați au decis recent să acționeze în judecată Direcția de Sănătate Publică Iași. Cei doi reclamanți le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să anuleze deciziile prin care au fost obligați să stea în carantină.
Astfel, pe 21 august 2020, Veaceslav D. a depus la instanță o cerere de contestare a măsurii de carantină. Mai exact, bărbatul a contestat în contencios administrativ și fiscal o decizie luată în privința lui de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași pe baza articolului 8, din Legea 136/2020. Numai că solicitarea acestuia a fost respinsă atât de magistrații primei instanțe, cât și de cei de la cea de-a doua instanță.

„Instanța respinge apelul declarat de apelantul Veaceslav D. împotriva sentinței civile de pe 20 august 2020 pronunțată de Judecătoria Iași, pe care o păstrează. Definitivă”, au precizat judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.

Un alt tânăr a contestat în instanțele ieșene măsura carantinării

Pe lângă Veaceslav D., un alt tânăr, Ionuț S., a contestat măsura carantinării. Acesta a depus solicitarea la Judecătoria Iași pe 19 august 2020. Acum, urmează ca magistrații să ia o decizie în al doilea dosar de acest gen. La rândul său, Ionuț S. a contestat în instanță decizia prin care Direcția de Sănătate Publică Iași i-a impus să stea în carantină. Reclamantul a atacat, la rândul său, hotărârea luată în privința sa în baza articolului 8 din Legea 136/2020.
Amintim că, odată cu apariția pandemiei de COVID-19, autoritățile din România au emis mai multe acte normative. Astfel, autoritățile au fost nevoite să modifice legislația existentă, pentru a putea diminua efectele pandemiei existente la nivel mondial. În acest mod a apărut și Legea nr. 136 din 18 iulie 2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic.

„Carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu sau au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infecto-contagioasă”, se arată în Legea 136/2020.

Procese generate de pandemia COVID-19

De altfel, acestea nu sunt singurele procese apărute pe rolul instanțelor ieșene după izbucnirea pandemiei de COVID-19. Diverse persoane au contestat la instanțe și alte măsuri adoptate de către autoritățile centrale, după apariția acestei pandemii. Astfel, două femei au dat în judecată Guvernul României, condus de premierul Ludovic Orban. Reclamantele le cer magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să dispună suspendarea unei hotărâri de Guvern. Ieșencele Cristina Anton și Adina Apur sunt nemulțumite de restricțiile impuse de Executiv prin declararea stării de alertă și, implicit, prin impunerea unor restricții, în vederea combaterii pandemiei de COVID-19.
De asemenea, amintim că un judecător din Bacău le-a cerut colegilor de la Curtea de Apel Iași să dispună anularea Ordonanței Militare nr. 1 din acest an, emisă după apariția pandemiei de COVID-19. Însă magistrații ieșeni au respins cererea formulată de judecătorul băcăuan Ioan Petrescu.

Adauga un comentariu