Un studiu publicat şi făcut de către cei de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au aflat că este prezent riscul de a dezvolta infecţii cu herpes Zoster după ce oamenii se imunizează împotriva noului coronavirus, iar după vaccinare persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoiumune cresc.
„Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment. Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienț”, a declarat cercetătorului principal dr. Victoria Furer de la Departamentul de Reumatologie al spitalului pentru The Jerusalem Post.
Câte persoane au dezvoltat această afecţiune
Acest studiu a fost realizat cu ajutorul a 491 de pacienţi şi în urmă a 99 de controale la mai multe spitale. Din totalul de 491 de persoane 1,2 (şase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci dintre cei șase pacienţi au făcut infecţia după prima doză, iar o persoană a făcut după a doua doză de vaccin.
Din persoanele cărora au înregistrat această reacție adversă, 5 dintre ei erau tineri care prezentau forme uşoare ale bolii autoimune iar medicamentaţia era făcută modic spre deloc. În concluzie, specialiştii susţin că nu ar trebui să aibă un risc crescut de dezvoltarea afecţiunii Zona Zoster. Herpesul Zoster tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
”Nu ar trebui să speriem oameni. Mesajul general este să te vaccinezi. Este doar important să fii conștient” a mă adăugat dr. Victoria Furer.
Israelul este ţara care se clasează pe prima poziţie în privinţa vaccinării
Israel are o rată de peste 55% de persoane vaccinate începând de la vârste de peste 16 ani. Imunizarea împotriva Covid-19 a avut loc în cele 12 săptămâni de la prima doză administrată premierului Benjamin Netanyahu, când s-a vaccinat în direct la televiziunea naţională. Israel are cea mai mare rata de imunizare din lume, aceasta fiind de aproximativ patru ori mai mare decât a Statelor Unite ale Americii.
După o campanie de succes da vaccinare Israelul a eliminat obligaţia de a purta masca în aer liber. În schimb, măştile sunt obligatorii în spaţiile închise, iar porţile şcolilor vor fi redeschise şi activitatea va fi reluată integral.
Ce semnifică Zona Zoster
Zona Zoster este o infecţie virală care apare în momentul în care când virusul varicelo-zosterian se reactivează din stadiul „dormant” la nivelul unui nerv. Virusul cauzează atât varicelă (vărsatul de vânt) care reprezintă faza acută invazivă, cât şi zona zoster care reprezintă reactivarea fazei latente.
Apare des la vârstnici şi la pacienţii infectaţi cu HIV şi este mai sever la pacienţii imunocompromisi. Este caracterizată de o erupţie dureroasă de buchete de vezicule cu lichid. Tratamentul se face cu medicamente antivirale care sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt luate în primele 72 de ore. Principala complicaţie este nevralgia postherpetica care apare la 10-15% dintre pacienţi, iar aceștia acuză durere care poate persista luni de zile după ce veziculele nu mai sunt.
În România oamenii se tem de reacţiile adverse şi mulţi dintre ei renunţă la imunizarea cu AstraZeneca
În judeţul Iaşi conform informațiilor publicate de BZI din data de 7 aprilie 2021, ieşenii refuză să se vaccineze cu AstraZeneca din cauza reacţiilor adverse. Cu toate că de la debutul campaniei de vaccinare, 15 februarie 2021, nu s-au înregistrat reacţii adverse grave. Cu toate acestea, ieşenii îşi anulează programările de imunizare cu serul AstraZeneca.
Medicii susţin că riscul apariţiei trombozei după ce oamenii se imunizează cu AstraZeneca trebuie demonstrate cu dovezi clare. La cele 7 centre de imunizare cu acest ser din judeţul Iaşi până la acea vreme nu s-a raportat niciun astfel de caz.
„Legat de posibilele reacții adverse asociate vaccinului AstraZeneca, până în acest moment nu au apărut dovezi foarte clare care să permită o asociere evidentă între administrarea vaccinului și tromboza venoasă. Din acest motiv nu pot să mă pronunț cu privire la existența acestor riscuri. Sunt mulți factori de analizat, trebuie să se realizeze studii și trebuie să fie oferite explicații clare. Sunt țări care au retras fie complet vaccinul AstraZeneca, fie anumite loturi, fie au stabilit vaccinarea anumitor grupe de vârstă, iar aceste aspecte pot ridica un semn de întrebare”, a declarat dr. Dan Tesloianu de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.