Este posibil să ai Zona Zoster, dar fără să dezvolți erupție cutanată? Ei bine, da! Află totul despre această afecțiune în rândurile următoare.
Zona Zoster reprezintă o infecție virală, caracterizată de reactivarea virusului varicelo-zosterian. Se manifestă printr-o erupție dureroasă, care apare unilateral, pe o parte a feței sau a corpului. Înainte ca erupția cutanată să își facă apariția, pacientul poate resimți durere, mâncărime sau furnicături. Erupția este alcătuită din vezicule (bășici), care se sparg după 7-10 zile, ducând la apariția unor cruste. Acestea dispar complet în decurs de două, până la patru săptămâni.
Așa cum am menționat, Zona Zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian, acelaşi virus care declanșează varicela, una dintre bolile copilăriei. Astfel, după ce persoana cu varicelă se vindecă, virusul rămâne în stare latentă în organsim și se poate reactiva mai târziu din cauza vârstei înainte, a stresului sau a administrării anumitor medicamente.
Zona Zoster fără erupție: Simptome
Printre simptomele întâlnite la pacienții cu Zona Zoster, se numără: durere, arsuri, amorțeală, furnicături, sensibilitate la frig, erupție roșiatică, vezicule, mâncărime. De asemenea, pot apărea și febra, durerea de cap, sensibilitatea la lumină și oboseala. De regulă, majoritatea persoanelor cu această afecțiune au ca prim simptom durerea, care poate fi intensă și deseori confundată cu cea de inimă, plămâni sau rinichi. Există și pacienți care exprimentează astfel de dureri, fără a dezvolta și erupție cutanată.
În ceea ce privește complicațiile cauzate de Zona Zoster, acestea includ: dureri cronice, probleme neurologice, infecții ale pielii și, în unele cazuri, pierderea vederii.
Durerile cronice pot apărea în etapa postherpetică și durează luni sau chiar ani de zile. Aproximativ 15% dintre pacienți se confruntă cu dureri înţepătoare, sensibilitate la atingerea zonei în care a fost erupţia şi senzaţie de arsură.
În plus, pot apărea și probleme neurologice, Zona Zoster ducând la o inflamație a creierului (encefalită) în funcţie de nervii care sunt afectaţi, paralizie facială, probleme de echilibru sau auz.
În cazul în care veziculele nu sunt tratate corespunzător, această afecțiune poate duce la infecții ale pielii. Mai mult decât atât, erupţiile cutante apărute în jurul ochilor, pot provoca infecții oculare dureroase, care pot duce la pierderea vederii.
Deși se poate transmite doar prin contact direct cu zona pe care sunt prezente erupţiile, Zona Zoster este considerată o boală contagioasă. Însă, dacă erupțiile au dispărut, pacientul nu mai poate transmite virusul.
Tratament pentru Zona Zoster
Din păcate, nu există un tratament împotriva acestei afecțiuni. În schimb, medicii recomandă medicamente antivirale, menite să oprească evoluția bolii, reducând astfel riscul apariției, cu până la 50%, a nevralgiei postherpetice. Eficiența acestor medicamente este demonstrată dacă sunt administrate în primele trei zile de la debutul erupției. Foarte bune sunt următoarele substanţe active: famciclovir, aciclovir şi valaciclovir. De altfel, un efect regenerator poate fi obținut și prin administrarea vitaminei B.
Totodată, durerea poate fi ameliorată cu ajutorul unor medicamente din clasa antidepresivelor. Acestea au o contribuție covârșitoare și în ceea ce privește calmarea simptomelor nevralgiei postherpetice. Cel mai des, medicii recomandă amitriptilina, imipramina, nortriptilina.
În cazul în care te confrunți cu Zona Zoster, dar tratamentul medicamentos nu te ajută, te poți baza pe remediile naturiste.