Multe persoane se întreabă dacă zona zoster este contagioasă, dat fiind modul în care se manifestă această afecțiune. Află răspunsul în rândurile care urmează.
Zona zoster este o afecțiune a pielii, care constă într-o erupție dureroasă. Aceasta este determinată de virusul varicelo-zosterian și se manifestă pe o parte a feței sau a corpului, sub forma unei benzi sau a unei fâșii. Zona zoster mai este cunoscută și sub numele de herpes zoster.
Afecțiunea este întâlnită adesea la vârstnici și la persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza stresului, a unor leziuni, a anumitor medicamente sau din alte motive. Zona zoster durează, de regulă, între două și șase săptămâni, existând posibilitatea să recidiveze (rar).
Zona zoster este o afecțiune contagioasă?
Zona zoster nu poate fi luată de la alte persoane, ceea ce înseamnă că nu este o afecțiune contagioasă. Însă, în unele cazuri, persoana cu herpes zoster poată să transmită virusul la o altă persoană, care nu a avut varicela sau care nu s-a vaccinat împotriva acestei afecțiuni (care se face, de obicei, în copilărie).
Pentru anumite categorii de persoane, zona zoster poate fi periculoasă. Aici se încadrează femeile însărcinate, nou-născuții și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Printre semnele și simptomele herpesului zoster se află următoarele: durere, senzație de arsură, amorțeală sau furnicături, sensibilitate la atingere, erupție de culoare roșie, care începe la câteva zile după ce apare durerea și mâncărimi. Uneori, poate să apară oboseala, durerile de cap sau sensibilitatea la lumină.
Majoritatea pacienților experimentează dureri, care pot fi mai ușoare sau mai intense. Se poate întâmpla, chiar, ca durerile să existe și fără apariția erupțiilor cutanate. Pentru ameliorarea acestora, medicii recomandă antiinflamatoare, dar și vitamine.
Așa cum am precizat în debutul acestui articol, principala cauză a apariției zonei zoster este reactivarea virusului varicelo-zosterian, același care cauzează și varicela. Virusul intră în sistemul nervos și poate rămâne acolo în stare pasivă timp de câțiva ani. Ulterior, se poate reactiva și poate produce zona zoster.
Măsuri pe care trebuie să le iei dacă ai zona zoster
Dacă bănuiești că ai zona zoster, nu ezita să iei legătura cu un medic. Este obligatoriu să faci acest lucru mai ales dacă ai dureri și erupții cutanate în apropierea uni ochi. Dacă infecția este lăsată netratată, se poate ajunge la deteriorarea permanentă a ochiului, fapt ce poate afecta vederea.
Și persoanele trecute de 70 de ani ar trebui să ia legătrura, urgent, cu un medic. Vârsta crește semnificativ riscul de complicații.
De asemenea, dacă știi că ai un sistem imunitar slăbit, din cauza cancerului, a medicamentelor sau a diferitelor boli cronice sau dacă erupția zonei zoster este larg răspândită și foarte dureroasă, nu mai sta pe gânduri și mergi la cel mai apropiat spital.
Complicațiile zonei zoster
Lăsată netrată, zona zoster poate duce la nevralgia postherpetică, pierderea vederii, probleme neurologice sau infecții ale pielii.
Nevralgia postherpetică presupune faptul că durerea zonei zoster se menține mult timp după ce erupțiile au dispărut, deoarece fibrele nervoase au fost deteriorate.
Pierderea vederii poate fi consecința infecției dezvoltate în apropierea ochilor. Afecțiunea poartă denumirea de zona zoster oftalmică.
În unele cazuri, zona zoster poate determina inflamarea creierului, paralizia facială și probleme de auz sau echilibru.
În cele din urmă, zona zoster poate genera infecții ale pielii, în special dacă afecțiunea nu a fost tratată corespunzător.