Prima pagină » Sanatate » Zona zoster este contagioasă? Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni și cum se manifestă

Zona zoster este contagioasă? Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni și cum se manifestă

29 iun. 2022, 11:42,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă dacă zona zoster este contagioasă, dat fiind modul în care se manifestă această afecțiune. Află răspunsul în rândurile care urmează.

Zona zoster este o afecțiune a pielii, care constă într-o erupție dureroasă. Aceasta este determinată de virusul varicelo-zosterian și se manifestă pe o parte a feței sau a corpului, sub forma unei benzi sau a unei fâșii. Zona zoster mai este cunoscută și sub numele de herpes zoster.

Afecțiunea este întâlnită adesea la vârstnici și la persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza stresului, a unor leziuni, a anumitor medicamente sau din alte motive. Zona zoster durează, de regulă, între două și șase săptămâni, existând posibilitatea să recidiveze (rar).

femeie la cotrol la medicul dermatolog

Zona zoster este o afecțiune a pielii, care constă într-o erupție dureroasă.

Zona zoster este o afecțiune contagioasă?

Zona zoster nu poate fi luată de la alte persoane, ceea ce înseamnă că nu este o afecțiune contagioasă. Însă, în unele cazuri, persoana cu herpes zoster poată să transmită virusul la o altă persoană, care nu a avut varicela sau care nu s-a vaccinat împotriva acestei afecțiuni (care se face, de obicei, în copilărie).

Pentru anumite categorii de persoane, zona zoster poate fi periculoasă. Aici se încadrează femeile însărcinate, nou-născuții și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Printre semnele și simptomele herpesului zoster se află următoarele: durere, senzație de arsură, amorțeală sau furnicături, sensibilitate la atingere, erupție de culoare roșie, care începe la câteva zile după ce apare durerea și mâncărimi. Uneori, poate să apară oboseala, durerile de cap sau sensibilitatea la lumină.

Majoritatea pacienților experimentează dureri, care pot fi mai ușoare sau mai intense. Se poate întâmpla, chiar, ca durerile să existe și fără apariția erupțiilor cutanate. Pentru ameliorarea acestora, medicii recomandă antiinflamatoare, dar și vitamine.

Așa cum am precizat în debutul acestui articol, principala cauză a apariției zonei zoster este reactivarea virusului varicelo-zosterian, același care cauzează și varicela. Virusul intră în sistemul nervos și poate rămâne acolo în stare pasivă timp de câțiva ani. Ulterior, se poate reactiva și poate produce zona zoster.

bubițe provocate de zona zoster

Majoritatea pacienților experimentează dureri, care pot fi mai ușoare sau mai intense.

Măsuri pe care trebuie să le iei dacă ai zona zoster

Dacă bănuiești că ai zona zoster, nu ezita să iei legătura cu un medic. Este obligatoriu să faci acest lucru mai ales dacă ai dureri și erupții cutanate în apropierea uni ochi. Dacă infecția este lăsată netratată, se poate ajunge la deteriorarea permanentă a ochiului, fapt ce poate afecta vederea.

Și persoanele trecute de 70 de ani ar trebui să ia legătrura, urgent, cu un medic. Vârsta crește semnificativ riscul de complicații.

De asemenea, dacă știi că ai un sistem imunitar slăbit, din cauza cancerului, a medicamentelor sau a diferitelor boli cronice sau dacă erupția zonei zoster este larg răspândită și foarte dureroasă, nu mai sta pe gânduri și mergi la cel mai apropiat spital.

bubițe provocate de zona zoster

Vârsta crește semnificativ riscul de complicații.

Complicațiile zonei zoster

Lăsată netrată, zona zoster poate duce la nevralgia postherpetică, pierderea vederii, probleme neurologice sau infecții ale pielii.

Nevralgia postherpetică presupune faptul că durerea zonei zoster se menține mult timp după ce erupțiile au dispărut, deoarece fibrele nervoase au fost deteriorate.

Pierderea vederii poate fi consecința infecției dezvoltate în apropierea ochilor. Afecțiunea poartă denumirea de zona zoster oftalmică.

În unele cazuri, zona zoster poate determina inflamarea creierului, paralizia facială și probleme de auz sau echilibru.

În cele din urmă, zona zoster poate genera infecții ale pielii, în special dacă afecțiunea nu a fost tratată corespunzător.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Influencerița Ioana Taisia, la un pas să fie păcălită la telefon, cu ajutorul AI. S-a prins în ultima clipă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR înainte de Paşte 2025. Ce trebuie să ştie românii cu valută forte „la saltea”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`