Prima pagină » Titlurile zilei » Zona pietonală din centrul orașului Iași va fi extinsă! Promenadă între Palatul Culturii și strada Uzinei
Zona pietonală din centrul orașului Iași va fi extinsă! Promenadă între Palatul Culturii și strada Uzinei

Zona pietonală din centrul orașului Iași va fi extinsă! Promenadă între Palatul Culturii și strada Uzinei

07 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Zona pietonală din centrul orașului Iași va fi extinsă. Primăria Iași va cheltui circa 3,5 milioane de lei pe studii de fezabilitate, sumă inclusă în bugetul pe 2022 și care cuprinde și proiectul legat de pietonal

Plenul Consiliului Local Iași se va reuni la finalul acestei săptămâni pentru a discuta despre proiectul de buget al orașului pe parcursul anului 2022. Bugetul Iașului pentru acest an cuprinde alocarea unor fonduri pentru continuarea unor proiecte de investiții. De asemenea, în proiectul de buget pe anul în curs apar și unele investiții noi. Suma alocată pentru investițiile în curs este de 114 milioane de lei, iar pentru proiectele noi este de circa 28 de milioane de lei.

Zona pietonală centrală din Iași va fi extinsă. Primăria Iași dă 3,5 milioane de lei pe studii de fezabilitate

Conform proiectului de buget, suma de 3,5 milioane de lei va fi alocată pentru mai multe studii de fezabilitate. Câte 100 de mii de lei se vor aloca pentru un concurs de soluții privind realizarea monumentului dedicat copiilor victime ale pogromurilor din toate timpurile, dar și pentru studii privind soluţiile arhitecturale pentru regenerare urbană. Aceeași sumă se va aloca pentru un studiu de soluții pentru zona pietonală centrală a Municipiului Iași (Esplanada Palatului Culturii, A.Panu, Muzicescu, bulevardul Independenței, Petru Movilă, strada Uzinei). De altfel, Primăria vrea să interzică și traficul auto în zona centrală a orașului.

Fonduri pentru stadion și sala polivalentă

Astfel, municipalitatea va aloca 476 de mii de lei pentru proiectarea Stadionului Municipal ”Regele Ferdinand I”, dar și 200 de mii de lei pentru proiectarea sălii polivalente ”Regina Maria”. Această investiție a și fost demarată pe sistemul electronic de achiziții publice, la mijloc fiind vorba de 212,6 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă ar urma să vină de la Compania Națională de Investiții, însă finanțarea nu este sigură.

Fonduri pentru reabilitarea unor monumente din Iași

Suma de 37 de mii de lei va fi alocată pentru proiectarea privind refuncționalizarea și extinderea Casei de Cultură ”Mihai Ursachi – Palatul Poezie”, din Parcul Copou. Alți 150 de mii de lei se vor aloca pentru proiectarea legată de consolidarea și amenajarea vestigiilor arheologice din zona bulevardului Ştefan cel Mare și Sfânt. Circa 100 de mii de lei vor fi asigurate pentru expertize la monumente istorice de for public (M. Kogălniceanu, A.D. Xenopol, Ștefan cel Mare și Sfânt), dar și pentru alte monumente.

Alți 342 de mii de lei se vor duce către documentațiile legate de reabilitarea Ansamblului Mănăstirii Galata. Pentru servicii de proiectare legate de branşamente la utilităţi pentru Centrul Multifuncţional Cicoarei se vor aloca 42 de mii de lei.

Studii tehnice derulate de Primăria Iași

Pentru servicii verificare tehnică proiecte ale municipiului Iași va fi direcționată suma de 833 de mii de lei, iar pentru proiecte, taxe, studii şi avize ce țin de investițiile din fonduri europene, alocarea este de 100 de mii de lei. Pentru studii tehnice amenajare cursuri de apă Nicolina și Vămășoaia, costurile sunt de 100 de mii de lei, iar pentru proiectarea Memorialului Comunității Evreiești din Iași, cheltuielile sunt identice. Pentru studii, taxe, avize restaurarea Monumentului Eroilor din Divizia a 2-a Cavalerie 1916-1919 – Statuia Cavaleristului în atac (zona Super Copou), edilii pun la dispoziție 84 de mii de lei.

Parcuri noi de joacă în municipiul Iași

În plus, Primăria va aloca fonduri pentru proiectarea unor parcuri noi de joacă. Este vorba despre strada Hlincea, nr. 43, strada Nicolina, nr. 15, bloc K1, Bd. Alexandru cel Bun, nr. 60, Bd. Alexandru cel Bun, nr. 29, strada Roman Vodă, nr. 5, Șos. Națională, nr. 66, Șos. Națională, nr. 46A, Bd. Țutora, nr. 11, bloc E1, Bd. Socola, nr. 10, bloc C5, strada Uranus (Prof. Șesan), strada Vămășoaia, nr. 5, Grădinița PP 22 – strada Ciric, nr. 25A, Grădinița PN – șos. Arcu, nr. 48, Grădinița PP 21 – strada Plăieșilor, nr. 35, Grădinița PP 16 – strada Mușatini, nr. 33, Grădinița PP 20.

Proiectul legat de zona pietonală din centrul orașului Iași a mai fost luat în calcul în ultimii ani, însă nu s-a concretizat nimic până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *