Prima pagină » Economic Local » Zona metropolitană este îngropată în gunoaie! Ieșenii sunt disperați din cauza constructorilor care aruncă ilegal deșeurile din șantiere în fața caselor – FOTO

Zona metropolitană este îngropată în gunoaie! Ieșenii sunt disperați din cauza constructorilor care aruncă ilegal deșeurile din șantiere în fața caselor – FOTO

22 apr. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Economic Local

Situația deșeurilor depozitate ilegal devine tot mai gravă în Zona Metropolitană Iași. Spațiul special amenajat pentru depozitările de deșeuri provenite din demolări și resturi de materiale de construcții în zona Tomești de la marginea orașului este pur și simplu invadat de gunoaie și a devenit neîncăpător din cauza depozitărilor ilegale. Deși este prevăzut doar pentru locuitorii comunei, persoane din tot județul, care vin mai ales pe timpul nopții, depozitează în mod ilegal camioane pline de moloz și resturi din demolări în aceeași zonă. Locuitorii din apropiere sunt disperați din cauza poluării la care sunt supuși cu praf, zgomot și substanțe chimice necunoscute și necontrolate care se emană din materialele de construcții. Primarul comunei Tomești a trecut la identificarea celor vinovați și este pregătit să ia măsuri pentru a evita eventuale situații care pot duce la îmbolnăvirea populației.

„Ne confruntăm cu o problemă foarte gravă din cauza depozitărilor ilegale”

Depozitarea ilegală și necontrolată a deșeurilor a devenit o problemă cât se poate de gravă în Zona Metropolitană Iași. Spațiile special amenajate de Primăria Tomești la marginea Iașului au fost invadate și au devenit arhipline din cauza cetățenilor, dar mai ales a firmelor care aruncă ilegal deșeuri provenite din demolarea clădirilor, din șantiere sau diverse resturi de materiale de construcții. De precizat faptul că astfel de materiale sunt fabricate prin procese chimice cu substanțe dăunătoare viețuitoarelor și pot dăuna grav mediului înconjurător, motiv pentru care este permisă depozitarea lor doar în spații special amenajate, și nu laolaltă cu gunoiul menajer de zi cu zi.

„Am ajuns să ne confruntăm cu o problemă foarte gravă în momentul de față din cauza depozitărilor ilegale de deșeuri. În urmă cu 3-4 ani, înainte de problema generală provocată de deșeuri, Primăria Tomești a amenajat un spațiu pentru depozitarea deșeurilor speciale, aici au fost investiți bani în amenajarea unui spațiu betonat cu ziduri în așa fel încât populația să fie cât mai protejată de pericolul care ar putea fi provocat de aceste deșeuri, de la miros neplăcut la pericole pentru sănătate. Avem o problemă serioasă în ultimele zile pentru că multe mașini din afara comunei, din tot județul Iași, vin și depozitează ilegal în acest loc”, a spus Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Cei care aruncă ilegal sunt acum filmați

Operatorul la nivelul județului Iași pentru gestionarea deșeurilor este firma Girexim SA. Edilul mai explică faptul că, dacă în anii trecuți, era un număr redus de cazuri de depozitări ilegale, în ultima perioadă, odată cu apariția șantierelor la toate colțurile, aceste deșeuri aruncate fără nepăsare provoacă o problemă serioasă pentru care ajunge să plătească comunitatea întreagă din zona Tomești.

„Au ajuns să vină în număr tot mai mare, fără nicio rușine să arunce gunoiul în spațiul nostru, este inadmisibil. Sunt și persoane fizice, dar și persoane care au firme. De exemplu, avem ultimul caz depistat cu un individ din Miroslava care are o firmă de construcții și mașina pe numele lui cu care a aruncat gunoaie în spațiul nostru”, a explicat Ștefan Timofte, primarul din Tomești.

Se aduc gunoaie de peste tot

Pe lângă poluarea evidentă provocată de depozitările necontrolate de deșeuri, una dintre problemele cu care se confruntă comunitatea din Tomești este faptul că oamenii de aici sunt cei care plătesc factura finală pentru gestionarea deșeurilor. Din acest motiv, autoritățile au trecut la identificarea celor vinovați, așa cum este și situația din cazul vehiculului cu IS-11-HYE înmatriculat pe numele lui Ioan Costin, născut în 1962 din Horpaz, Miroslava (vezi foto).

„Operatorul de salubritate, Girexim în cazul nostru, nu are nicio vină în situația aceasta, dar noi suntem cei care trebuie să plătim pentru ridicarea tuturor deșeurilor aflate pe raza comunei. Noi am identificat mai multe mașini cu numere de înmatriculare și proprietarii acestora, ultimii, au fost din zona Miroslava, din cealaltă parte a Iașului. Avem o serie de indivizi și societăți pe care le-am dat în verificare către organele de ordine pentru a fi sacționați din cauza depozitărilor ilegale de deșeuri pe raza comunei Tomești”, a mai spus Ștefan Timofte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024