După ce tot mai mulți angajați din multinaționale fac telemuncă, aceștia au decis să se mute în zona metropolitană din Iași, în blocurile noi, în apartamente cu 3-4 camere. Clienții au optat pentru apartamentele spațioase, unde pot să își amenajeze un birou și pot munci liniștiți de acasă. Specialiștii din imobiliare spun că tendința este de creștere a cererii din partea unor astfel de clienți care vor neapărat apartamente cât mai spațioase
Dacă în perioada verii ieșenii se mutau în casele din mediul rural, fiind speriați de pandemia de COVID-19, acum aceștia aleg apartamentele din zona metropolitană. Clienții cei mai fideli sunt angajații care lucrează în multinaționale și fac telemuncă. Aceștia vor locuințe spațioase, cu 3-4 camere, unde își pot amenaja un birou pentru a munci liniștiți de acasă. Aceștia plătesc între 80.000 și 100.000 de euro pentru apartamentele din blocurile noi din Valea Lupului, Miroslava, Breazu sau Rediu. Specialiștii spun că cererea a crescut în ultimele 3 luni cu 15-20 la sută.
Agenții imobiliari spun despre clienții care aleg apartamentele din zona metropolitană din Iași că vor locuințe spațioase
Angajații din multinaționale vor să se mute cât mai rapid în noile locuințe, de aceea se decid ușor în privința apartamentelor.
„Acum iau un specialist cu ei care să le arate cele mai bune apartamente pentru că vor ca lucrurile să se desfășoare cât mai repede. Cel mai mult îi interesează ca apartamentele să fie spațioase. Întreabă și de finisaje, ce facilități au în zonă, însă cel mai mult sunt interesați de spațiu. Majoritatea dintre clienți este cea formată din cupluri unde ambii lucrează de acasă. Unii au copii, alții se gândesc să își mărească familia”, susține Laura Lișman, agent imobiliar.
Cererea pentru achiziția caselor din mediul rural s-a redus, însă a crescut cea pentru apartamentele cu 3-4 camere
Dacă în vara acestui an cererea era mare pentru achiziția de case din mediul rural, aceasta s-a mai diminuat și a fost înlocuită cu cea pentru apartamentele mari. Potrivit specialiștilor în imobiliare, în această perioadă cele mai multe vizionări sunt la apartamentele cu 3-4 camere.
„Am avut și situații când clienții au fost influențați de rude, prieteni, care s-au mutat în apartamentele mari, le-a plăcut și au cumpărat și ei. Pentru că nu este aceeași situație ca la achiziționarea unei case și chiar dacă nu au avut infrastrucură rutieră, transport public în comun, clienții care vor apartamente au folosit mașina personală”, spune Cristian Ionașcu, agent imobiliar din Iași.
Clienții din Iași plătesc între 80.000 și 100.000 de euro pentru noile locuințe achiziționate în comunele din zona metropolitană
Clienții care vor locuințe noi în această perioadă trebuie să aștepte cel puțin 6 luni pentru a se muta în noile complexe rezidențiale. Aceeași durată de așteptate este și în cazul caselor. „Se mută în locații spațioase, la case, în apartamente noi, din zona metropolitană. Prețul mediu este de 1.000 de euro, metrul pătrat, în blocurile noi, la apartamentele cu 3-4 camere, cu o suprafață de 80-100 de metri pătrați. Există cerere și pentru această zonă de case noi din zona metropolitană„, susține Ana-Maria Roșca, agent imobiliar.
Au crescut prețurile la casele vândute în Iași, în zona metropolitană, din cauza pandemiei de COVID-19
Datorită cererii mari pentru achiziția de case din mediul rural din cauza pandemiei de COVID-19, au crescut și prețurile la casele din Iași. Ieșenii au ales varianta mutării la țară, chiar dacă scot mai mulți bani din buzunar pentru locuința mult visată, fiind vorba și de 10.000 de euro în plus pentru o casă, în unele situații.