Prima pagină » National » Zona de nord din Bucureşti a fost cea mai poluată zona din lume! Situaţie fără precedent
Zona de nord din Bucureşti a fost cea mai poluată zona din lume! Situaţie fără precedent

Zona de nord din Bucureşti a fost cea mai poluată zona din lume! Situaţie fără precedent

25 dec. 2020, 20:30,
în National

Zona de nord a Bucureștiului a fost în noaptea de Ajun unul din cele mai poluate locuri de pe Pământ. Datele furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului arată că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată țară din lume, potrivit digi24.ro.

Datele privind media poluării în lume, în 2020, arată că Bangladesh a fost cea mai poluată țară, cu un indice al calității aerului de 165. În Otopeni, acest indice a ajuns în noaptea de Ajun la 173.

Toate platformele independente de monitorizare a calității aerului au depistat cantități mari de particule PM 2.5, foarte dăunătoare pentru sistemul respirator.

Platforma Aerlive a depistat depășiri de până la 100 de migrograme pe metru cub în zonele Piața Romană și Iuliu Maniu, de 4 ori mai mult decât limita admisă de 25 de micrograme pe metru cub.

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că au depistat de asememnea depășiri ale cantității particulelor PM10 la 3 stații din București, dar că acestea nu au fost semnificative. O cauză probabilă, spun ei, este încălzirea locuințelor pe bază de lemne în zonele respective.

Comisia Europeană a lansat până acum două proceduri de infringement pentru problema calității aerului din București.

Ministerul Mediului cumpără senzori și laboratoare pentru monitorizarea calității aerului în Capitală

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat o licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice(SEAP) pentru senzori și laboratoare de monitorizare a calității aerului în București și alte orașe mari, potrivit unui comunicat al instituției. Licitația e lansată în plină procedură de sancționare a României de către Comisia Europeană din cauza poluării masive.

Contractul pentru furnizare echipamentelor de monitorizare a calității aerului este evaluat la 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu.

Ce echipamente vrea să cumpere Ministerul Mediului pentru Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA):

– 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM 2,5, pentru aglomerarea urbană București–Ilfov;

– 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru aglomerarea urbană București-Ilfov;

– 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru aglomerările urbane București, Iași, Brașov, Bacău.

Prin acest contract se va finanța dezvoltarea unei aplicații pentru telefoanele mobile, prin care cetățenii vor putea fi informați cu privire la măsurătorile de calitate a aerului în timp real.

Data limită de depunere a ofertelor pentru licitație este 18 ianuarie 2021.

„Cea mai mare parte din investiția în monitorizarea calității aerului va fi făcută în București. Capitala are deja un verdict al Curții Europene de Justiție pentru depășirile la concentrațiile de PM 10, dar și o procedură de infringement pentru depășirile concentrațiilor la NO2. Astfel, am decis ca numărul punctelor de măsurare a poluării din aerul Capitalei să crească de la 8, câte sunt în prezent, la 85. Această extindere va cuprinde și o rețea de 50 de senzori, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor devenind prima autoritate de Mediu din Europa care va deține o astfel de rețea”, a declarat, la acea vreme, ministrul Mediului, Mircea Fechet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024