Zona Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași în care din oră de oră ajung pacienții infectați cu coronavirus. Purtând mască de oxigen, bolnavii ajung cu ambulanța în unitatea medicală, pentru consultații și tratament. Unii pacienții vor să se interneze abia atunci când ajung în stare critică
În curtea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, acolo unde s-a organizat zona cu circuit special pentru pacienții COVID-19, o dată la câteva minute apare câte un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Iași. Într-o singură oră au ajuns 5 pacienți la spital. În timp ce unii bolnavi, transportați pe targă cu mască de oxigen, erau transferați la unul dintre spitalele COVID-19, alții intrau pentru a fi consultați și tratați până când se elibera un loc. Unii reușesc să meargă pe propriile picioare, alții însă nici nu mai au puterea să deschidă ochii.
„Se face testul rapid, iar la spital testul PCR. Cam 30 la sută dintre bolnavi sunt tineri și 70 la sută sunt vârstnici. Mai mult decât înainte, cei mai mulți par liniștiți, chiar și familia, par împăcați cu ideea că sunt bolnavi și că au nevoie să ajungă la spital pentru a putea lupta cu boala. Înțeleg mult mai ușor despre ce este vorba. Majoritatea ajung la spital abia atunci când văd că nu mai pot face nimic acasă și că respiră din ce în ce mai greu”, au povestit membrii unei echipe de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași, care au transportat un pacient COVID-19 la spital.
Unii pacienți tineri au stări de panică după aparița primelor simptome
De cealaltă parte a zonei destinate pacienților COVID-19 se află 4 containere. În noaptea de duminică spre luni, 4/5 aprilie 2021, acestea au adăpostit patru pacienți COVID-19, iar luni dimineață deja erau igienizate și dezinfectate, pregătite pentru alte cazuri. Pacienți de 70 sau 80 de ani sunt preluați direct cu mască de oxigen de la ambulanța care îi transportă, fiind vizibil afectați de boală. În momentul în care sunt luați de la domiciliu, atât bolnavii, cât și familiile sunt mult mai calmi.
„Unii pacienți tineri sunt mult mai speriați, chiar dacă sunt la debutul infecției. Își doresc să ajungă mai curând la spital decât să se trateze acasă. Alții, dimpotrivă, ajung la spital, sunt consultați, primesc tratament și refuză internarea. Atunci o ambulanță îi transportă la domiciliu, acolo unde vor sta în izolare. Sunt mult mai multe solicitări de la domiciliu, dar sunt mult mai puțini pacienți recalcitranți. Spre surprinderea noastră, găsim familii în care este doar unul grav afectat, iar restul nu au niciun simptom, depinde foarte mult de imunitatea fiecăruia. Sunt și zile în care transportăm doi sau trei membri ai aceleiași familii la spital. Sună la 112 abia după 5-7 zile de la infectare”, au mai povestit membrii echipei SAJ Iași.
Prognosticul medicilor pentru cei cu afectare pulmonară gravă este rezervat
Unii pacienți au o afectare pulmonară sub 75 la sută și chiar dacă riscă să decompenseze într-un timp foate scurt, totuși, șansele de supraviețuire sunt favorabile. Nu se poate spune același lucru și despre cei care au o afectare pulmonară de 80-90 la sută și în cazul cărora, în ciuda eforturilor de a le asigura necesarul de oxigen, lupta cu infecția este mult mai greu de câștigat.
„Sunt pacienți care vin târziu și pacienți care au rămas acasă din decență, din gândul că ei sunt bine și poate sunt alți pacienți mai gravi care au nevoie de ventilator. Decompensarea pentru ei se produce foarte rapid. Sunt pacienți diagosticați în urmă cu câteva zile, dar care au stat acasă, au luat tratament, dar starea lor s-a agravat, au sunat la 112 și au ajuns la spital. Sunt persoane cu vârste cuprinse între 42 și 92 de ani, unii dintre ei au și boli supra-adăugate, dar sperăm ca evoluția fiecăruia să fie una favorabilă, deși prognosticul pentru cei cei intubați și cu boli preexistente, cu dificultăți de ventilație, în ciuda oxigeno-terapiei cu oxigen 100 la sută, nu este favorabil. Ventilația se produce doar cu o saturație de oxigen cu 90-92 la sută, ceea ce înseamnă că afectarea pulmonară este extrem de importantă”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.
Doi bătrâni au fost găsiți de familiile lor inconștienți în casă. Ieșenii au fost afectați de o formă gravă a infecției cu coronavirus
Doi vârstnici au fost găsiți duminică, 4 aprilie 2021, în stare foarte gravă de către rudelor lor. Fiecare se afla la domiciliu, cu saturație scăzută, sub 40 la sută, în stare de inconștiență. Rudele au fost alarmate și au apelat la numărul unic de urgență 112. Medicii spun că astfel de situații critice pot fi evitate dacă persoanele s-ar prezenta la timp la spital. Numărul de locuri pentru pacienții COVID-19 în județul Iași rămâne în continuare sub cel necesar.
„Numărul de pacienți pozitivi care se găsesc în această dimineață (n.r.- 5 aprilie 2021) în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași este cel mai mare după o săptămână în care el a crescut de la zi la zi. Este vorba despre 20 de pacienți, dintre care 10 sunt cu necesar mare cu oxigen, 7 pe ventilator, 2 dintre ei fiind intubați, alții sunt pe ventilație non-invazivă cu presiune pozitivă. Ceilalți au nevoie de internare pe o secție obișnuită de COVID-19 în spitale fie suport, fie dedicate COVID-19″, a încheiat medicul ieșean.