Zmeura liofilizată este o variantă deshidratată a zmeurei proaspete, însă la fel de gustoasă și cu numeroase beneficii, ce poate fi utilizată în numeroase rețete sănătoase.
Liofilizarea este considerată a fi una dintre cele mai blânde proceduri prin care alimentele își păstrează aroma, nutrienții și gustul autentic.
Ce batoane sănătoase poți prepara cu zmeura liofilizată și cum o mai poți utiliza
Pentru aproximativ 10 batoane energizante vei avea nevoie de 100 grame de fulgi de ovăz, de 50 grame de migdale mărunțite, de 30 grame de semințe de chia, de 2 linguri de miere sau de 2 de sirop de arțar, după preferințe, de 100 grame de unt de arahide sau de unt de migdale, de 50 grame de zmeură liofilizată mărunțită și de 50 grame de ciocolată albă topită, doar opțional, pentru un plus de savoare și de decor.
Ca să le prepari, vei avea nevoie de un recipient mare unde trebuie să combini fulgii de ovăz, migdalele, semințele de chia și zmeura liofilizată. Pregătește acum baza lipicioasă prin a încălzi puțin mierea și untul de arahide sau de migdale până când devin fluide, apoi amestecă-le până sunt omogene. Toarnă amestecul lichid peste cel uscat și omogenizează-le, apoi formează batoanele de dimensiunea dorită și asează batoanele formate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și preseaz-o bine.
Topește ciocolata albă sau neagră și decorează batoanele după bunul plac, pentru un aspect și un gust cu adevărat deosebit. Pune tava făcută la frigider timp de minim 2 ore, taie batoanele formate dacă vrei și bucură-te de ele.
O mai poți utiliza în smoothie-uri, shake-uri, iaurt sau cereale, în deserturi, în creme și glazuri, în salate, băuturi precum cocktailurile sau în limonadă, în înghețată sau alte deserturi congelate și în produse de patiserie fără gluten.
Iată ce beneficii are incredibile are
Chiar dacă este varianta deshidratată, aceasta păstrează aproape toate proprietățile nutritive ale fructului proaspete, ce are numeroase beneficii pentru sănătate. Printre aceste beneficii se enumeră faptul că conține vitamina C, ce reduce stresul oxidativ și combate îmbătrânirea prematură, fibrele și potasiul conținut contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale normale, iar flavonoidele ajută la reducerea colesterorului rău și previne bolile cardiovasculare.
Este săracă în calorii, dar bogată în fibre, deci oferă sațietate și reduce pofta de mâncare, ajută la arderea grăsimilor și la reglarea metabolismullui.
De asemenea, este foarte potrivită pentru persoanele care au diabet, deoarece are un indice glicemic scăzut, deci nu determină creșteri bruște ale zahărului în sânge și ajută la controlul absorbției glucozei.
Spre deosebire de cea proaspătă care se alterează repede, cea liofilizată are o durată lungă de viață și își păstrează nutrienții, poate fi o alternativă excelentă de consum pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul său.
Favorizează și vindecarea, întrucât vitamina C stimulează producția de colagen, care este esențial pentru piele, articulații și oase, susține sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Aceasta nu are conservanți sau zahăr adăugat, ceea ce o face o alternativă ideală și naturală pentru fructele proaspete.
Zmeura liofilizată este o alegere excelentă pentru cei ce doresc să se bucure de beneficiile acestui fruct delicios pe tot parcursul anului.