Ziua Sfântului Mare Mucenic Mina este prăznuit pe data de 11 noiembrie de către ortodocşi, în timp ce romano-catolicii îl prăznuiesc pe data de 24 noiembrie. Acest sfânt îi ocrotește pe cei păgubiți și neîndreptățiți, venindu-le în ajutor, mai ales dacă au pierdut ceva sau au fost înșelați.
Astfel că, mulți oameni, în data de 11 noiembrie merg la Biserică „Sfântul Mina” din Bucureşti, având credinţa că prin rugaciunile la moaște, tot ceea ce au pierdut va fi recăpătat.
Ziua Sfântului Mina, apărătorul celor nedreptățiți
În tradiția ortodocsă, Sfântul Mina este considerat apărătorului celor care au fost nedreptățiți în viață sau înșelați, credincioșii ortodocși sărbătorindu-l pe data de 11 noiembrie. Acesta s-a născut în Egipt, în apropiere de Mempis, fiind de origine egipteană. În aceeași perioadă cu acesta au domnit împăraţii romani Diocletian şi Maximian. La vârsta de 11 ani tatăl său moare iar trei ani mai târziu moare și mama lui, rămânând orfan.
După ce ajunge în armata imperială, pe data de 23 februarie în anul 303, acesta se retrage în deșert din cauza edictului dat de Diocletian cu privire la persecutarea creștinilor. Cât timp a stat în deșert, acesta l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care l-a sfătuit să părăsească pustiul și să stea printre oameni.
„Ce cauţi Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfârşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”, a spus Sfântul Macarie Egipteanul.
Unde pot merge credincioșii să se roage la moaştele Sfântului Mina
Din anul 1874, la biserica „Sfântul Mucenic Mina” din Bucureşti au fost aduse fragmente ale moaștelor Sfântului Mina. Acestea au venit de la Mănăstirea „Sfântul Mina” din Egipt, fiind așezate într-o raclă construită în anul 1941. Ulterior, acestea au fost așezate într-o nouă raclă ce a fost sfințită pe data de 9 noiembrie 2011 de către Patriarhul României.
Cu toate astea, credincioșii de la Iași nu e nevoie să meargă până la biserica din București, o parte di moaște fiind și la Catedrala mitropolitană din Iaşi. dar fragmente se află și la Biserica „Sfântul Mina” din cartierul Obcin (Suceava). Acestea au fost aduse în anul 2001 din Grecia, de către Arhiespicopul Sucevei şi Rădăuților.
Orașul Sfântului Mina
Conform tradiției, sora sa a luat trupul sfântului ajutată de câțiva soldați care l-au dus la o biserică din Alexandria. Când persecuția împotriva creștinilor s-a încheiat, Patriarhului Atanasie al Alexandriei a avut o viziune în care trupul Sfântului Mina trebuia dus în Deşertul de Vest, fiind îngropat într-un loc lângă Lacul Măriut. După aceasta, mult timp nu s-a mai știut nimic de locul unde a fost îngropat, până când un păstor care se afla în zona a fost vindecat în mod miraculos.
„Şi Dumnezeu a vrut să arate locul trupului Sfântului Mina. Şi era în acel deşert un anume pastor, şi într-o zi o oaie care suferea de boala scabiei s-a dus în acel loc şi s-a scufundat în apă micului izvor din apropierea locului şi s-a rostogolit prin el şi s-a vindecat pe loc. Şi când pastorul a văzut lucrul acesta şi a înţeles miracolul s-a minunat peste măsură. Şi după aceea obişnuia să ia praf de pe acel altar şi să-l amestece cu apă şi să îl pună pe oi şi dacă erau bolnave de scabie erau vindecate pe loc. Şi obişnuia să facă asta tot timpul şi astfel îi vindecă pe toţi care veneau la el”, scrie în sinaxarul etopian.
Ca multumire pentru că sfântul i-a vindecat fata de lepră, împaratul Constantin cel Mare a construit o biserică unde au fost depuse moaștele. Astfel, a luat naștere orașul Sfantului Mina,un loc mult vestit de pelerinaj din lume. În secolul al VII lea, orașul a fost distrus de arabi iar în prezent, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a construit o mănăstire la aproximativ 1 km de fostul oraș, în care au fost depuse moaștele Sfântului Mina.
Rugăciune pentru ajutor către Sfântul Mina
Rostirea acestei rugăciuni către Sfântul Mina îi ajută pe credincioși să se liniștească și să scape de orice gând rău și de probleme.
„Preasfinte şi întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primeşte această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor cu lacrimi fierbinţi mă rog ţie.
Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia şi ticăloşia mea, vezi bubele şi rănile trupului şi sufletului meu! Mă rog ţie, Sfinte Mina, grăbeşte-te a mă ajuta cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni”, este rugăciunea.