Prima pagină » Economic Local » Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită și la Iași. Zona Jijia, desemnată sit Ramar, o recunoaștere internațională a importanței ariei protejate
Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită și la Iași. Zona Jijia, desemnată sit Ramar, o recunoaștere internațională a importanței ariei protejate

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită și la Iași. Zona Jijia, desemnată sit Ramar, o recunoaștere internațională a importanței ariei protejate

02 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

În fiecare an, pe data de 2 februarie, se sărbătorește la Iași Ziua Mondială a Zonelor Umede. Evenimentul marchează data adoptării Convenției asupra zonelor umede în 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramar, de pe malul Mării Caspice. Alegerea acestor zone, conform Convenției Ramar, se bazează pe rolul internațional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ținând seama de importanța lor pentru păsările acvatice în toate anotimpurile

Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată și anul acesta, la Iași. Una dintre cele mai importante zone umede din județul Iași, care a fost desemnată sit Ramar (tratat interguvernamental – n.r.), chiar în această zi, este Zona umedă Jijia – Iași, arie naturală protejată de importanță internațională. Desemnarea unei zone umede ca sit Ramar este o recunoaștere a importanței și a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial. Implicarea României în protecția zonelor umede se reflectă prin desemnarea, până la aceasta dată, a 20 de situri Ramsar, regăsite pe listele IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii – n.r.), totalizând peste 1 milion de hectare (trei dintre acestea fiind situri Ramsar transfrontaliere).

La nivel global, Convenția Ramsar are desemnate 2.336 situri, totalizând o suprafață de 251.749.767 hectare, în cele 170 de țări membre. Zonele umede, definite ca întinderi de bălți, lacuri, mlaștini, ape curgătoare sau stătătoare, permanente sau temporare, dulci, salmastre sau sărate, inclusiv zonele de coastă, au rol esențial în asigurarea calității apei, a aerului, stochează dioxid de carbon, reglează microclimatul local, atenuează inundațiile și mențin nivelul apei pe timp de secetă. Sunt habitate propice pentru reproducere, hrănire, iernare și mediu de viață pentru păsări, pești și alte specii acvatice și semiacvatice. Pot constitui zone de recreere, oferă peisaje atractive, pot contribui la dezvoltarea socio-economică a comunităților.

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită și la Iași, prin desemnarea ariei protejate „Larga Jijia”, sit Ramsar

„Jijia Iași Wetlands” este cel de al 20-lea sit Ramsar de pe teritoriul național, situat în întregime pe raza județului Iași. Noul sit Ramsar are nr. 2422 în Lista zonelor umede de importanță internațională, alături de Delta Dunării, sau Cascada Niagara. Situl Ramsar Jijia – Iași ocupă o suprafață de 19.423 hectare, din care aproximativ 17 la sută zonă umedă, cu râuri, bălți, lacuri, mlaștini, iazuri piscicole, restul pășuni, teren arabil și câteva petice de pădure. Îndeplinește 5 din cele 9 criterii științifice, de natură ecologică, botanică, zoologie, limnologie (studierea apelor stătoare -n.r.) și hidrologie, de desemnare a unui sit Ramsar.

Astfel, Larga Jijia este un tip de zonă umedă naturală și „human made” rară pentru bioregiunea continentală din care face parte. Situată în totalitate în bioregiunea continentală și la limita cu cea stepică, caracterul stepic al zonei umede este foarte pronunțat. Zona umedă găzduiește aproximativ 200 de specii de faună (din care 171 specii de păsări) și comunități ecologice rare, vulnerabile, periclitate, critic periclitate sau strict protejate (aflate pe Lista Roșie a UICN, în Anexa I sau II a Directelor Habitate și Păsări, în Convenția de la Berna sau Convenția Speciilor Migratoare) și 7 tipuri de habitate de interes comunitar.

De asemenea, Larga Jijia are o diversitate biologică ridicată, peste 300 specii de plante și animale , din care 225 specii de păsări, și 7 tipuri de habitate. Este loc important de reproducere, de iernare, de odihnă și popas pentru speciile de păsări migratoare (pe ruta de migrare din zona boreală spre Mediterana și Africa), dar și loc important pentru viabilitatea populațiilor speciilor non-migratoare. Zona umedă găzduiește în mod regulat peste 20.000 de exemplare de păsări de apă. În perioada de migrație sau de iernat s-au înregistrat uneori și efective de 40.000 de păsări, cele mai des întâlnite fiind: berze, lebede, rațe, gâște, cormorani, stârci, lopătari, egrete, piciorongi, pescăruși, lacari.

Ieșenii riscă amenzi de până la 20.000 de lei pentru arderile necontrolate de deșeuri din ariile protejate

Garda de Mediu a derulat mai multe controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în Iași, în anul 2020. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de peste 100.000 de lei. Dacă în anii precedenți ieșenii primeau amenzi pentru că nu respectau regulile privind protecția ariilor protejate din județ, în anul 2020 a scăzut numărul persoanelor care distrug habitatele naturale protejate, dar a crescut numărul celor care declanșează arderi necontrolate de deșeuri, inclusiv în ariile protejate. Cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Ariile protejate acoperă aproximativ 80 la sută din suprafața totală a județului Iași. Acestea sunt administrate de aproape 2 ani de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Iași, instituție înființată ca urmare a lipsei custozilor/administratorilor care să se ocupe de ariile protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025