Prima pagină » Economic Local » Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă 2023

Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă 2023

28 apr. 2023, 13:44,
în Economic Local

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, stabilită de Organizația Internațională a Muncii, se marchează în fiecare an la 28 aprilie şi reprezintă un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a securității şi sănătăţii celor care lucrează, precum şi a muncii decente. În iunie 2022, Conferința Internațională a Muncii (ILC) a decis să includă „un mediu de lucru sigur și sănătos” în cadrul OIM al principiilor și drepturilor fundamentale la locul de muncă. Astăzi, 28 aprilie 2023, OIM va celebra această decizie, reunind experți și constituenți pentru a discuta implicațiile pe care le are pentru lumea muncii, precum și modul de implementare practic a acestui drept în lumea muncii. De asemenea, va servi la prezentarea constatărilor cercetărilor privind stadiul implementării diferitelor prevederi ale Convențiilor fundamentale nr. 155 și nr. 187. Dialogul global al Zilei Mondiale pentru Securitate și Sănătate la Muncă din 2023 va promova noul drept fundamental care a fost recunoscut în Rezoluția Conferinței Internaționale a Muncii din 2022 și va include discuții cu privire la acțiunile pe care constituenții tripartiți ai OIM.

La nivel local, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași a oranizat o actiune de informare și conștientizare cu angajatorii de la nivelul județului Iași, pe care a desfășurato Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași în data de 27 aprilie 2023 o întâlnire la care au participat un număr de 42 de angajatori la care lucrează aproximativ 2315 lucrători, specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă și inspectorii de muncă. Statistica privind accidentele de muncă se menține îngrijorătoare, în condițiile în care au fost înregistrate la nivel naționalîn anul 2022 un număr de 4.513 persoane accidentate, dintre care 99 accidentate mortal și s-au produs 12 accidente de muncă colective, în care au fost implicate 44 de persoane, dintre care 7 au decedat. Acțiunile de informare și conștientizare vor continua la nivelul inspectoratului ca parte a activității de prevenție.

Domnul Costel GROJDEA, Inspectorul șef al ITM a declarat că ” Avem o responsabilitate esențială de a ne asigura că oamenii merg la muncă și vin acasă, nevătămați și sănătoși. Anul acesta, de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă, putem spune că am făcut un nou pas, care este important către acest obiectiv: un mediu de lucru sigur și sănătos ca principiu fundamental și dreptul la locul de muncă.”

George Daniel TANASIEVICI, Inspector șef adj. SSM, în discursul lui a precizat că în noul context al muncii, este foarte important ca lucrătorii să înţeleagă implicaţiile securităţii şi sănătăţii în muncă atunci când intră pe piaţa forţei de muncă, ”acest lucru implică nu numai învăţarea pe tot parcursul vieţii pentru profesioniştii din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ci şi integrarea acestor aspecte în toate sectoarele educaţiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *