Prima pagină » National » Ziua Mondială a Rinichiului. Cum se poate depista boala cronică de rinichi – VIDEO

Ziua Mondială a Rinichiului. Cum se poate depista boala cronică de rinichi – VIDEO

10 mart. 2022, 12:59,
BZI.ro, în National

Astăzi, 10 martie 2022, este Ziua Mondială a Rinichiului. Reprezentanţii Societăţii Române de Nefrologie din anul 2019 şi până în prezent a făcut o serie de declaraţii despre cum se poate depista boala cronică a rinichiului. Medicii afirmă că în momentul de faţă există tratament eficient pentru a salva oamenii diagnosticaţi cu această afecţiune.

„Am în experienţa mea pacienţi pe care i-am tratat din timp, care au rămas în stadiul respectiv şi nu au mai avansat sau raţa lor de progresie a fost minimizata. În momentul de faţă suntem într-o schimbare extrem de favorabilă pe boala renală de rinichi. Pentru prima dată avem tratamente eficiente în stoparea sau reducerea masivă a progresiei bolii cronice de rinichi”, au transmis reprezentanţii Societăţii Romane de Nefrologie 2019 – 2022.

10 martie, Ziua Mondială a Rinichiului. Cum se poate evita dializă

Având în vedere ca rinichii sunt printre cele mai importante organe ale organismului, s-a creat o campanie de informare şi conştientizare cu privire la boala renală de rinichi. Specialiştii nefrologi susţin ca pacienţii pot fi trataţi şi salvaţi la timp dacă sunt diagnosticaţi corect şi li se administrează tratamentul eficient. În caz contrar, pot scăpa doar prin dializa sau un transplant.

„Cu cât o vom administra mai precoce, cu cât aceşti pacienţi se vor adresa medicului nefrolog, cu atât vom putea salva pacienţi pentru că spre deosebire de 3 ani în urmă, acum avem un armament eficace. Aşteptăm doar un diagnostic corect şi la timp. În lipsa unui tratament vor ajunge la dializă, în cel mai bun caz”, a spus un medic nefrolog.

Actuala campanie „Rinichi Sănătoşi pentru Toţi” are ca focus realizarea unei punto care „să reunească prăpastia din cunoştinţe şi din modul în care boala renală cronica este percepută de toată lumea. Trebuie să construim această punte între diferitele entităţi”.

Ce este boală renală de rinichi

Boala cronică de rinichi reprezintă afectarea cronică importantă a rinichiului prin diferite tipuri de afecţiuni variate: hipertensiuni, diabet, infecţii, boli degenerative. La un moment dat când rinichiul nu mai funcţionează se producere intoxicarea cronică a organismului cu o serie de toxine. După, viaţa nu mai este posibilă decât prin dializa sau transplant.

„Oricine are o rudă cu boala de rinichi sau hipertensiune, obezitate sau diabet. Orice pacient peste 65 de ani şi orice persoană care are infecţii urinare frecvente sau litiaze renale – categoriile cele mai simple”, mai spus medicul nefrolog.

Reamintim faptul că medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi trag un semnal de alarmă pentru prevenirea afecţiunilor renale grave.

Cum poate fi depistată boala renală de rinichi

De precizat faptul că în ţara noastră, circa 10 la sută dintre persoane trăiesc cu o boală cronică de rinichi. La nivel european, boala cronică de rinichi reprezintă 16 la sută din populaţia generală. În România, această afecţiune reprezintă între 11 şi 14 la sută.

„Boala reprezintă în 2022 singura afecţiune cronică în creştere. Această boală nu este diagnosticată pentru ca rinichii nu dor. Trebuie făcut un set de analize medicale”, au transmis specialiştii.

Vă amintim faptul că la sfârșitul lunii februarie s-au efectuat mai multe transplanturi renale, la Iași.

Tot mai mulți români se întreabă cum se poate depista boala cronică de rinichi. Astfel, afectarea renală poate fi descoperită extrem de simplu şi devreme, prin intermediului screening-ului, utilizând teste rapide de urină la laborator. Cele mai frecvente analize sunt raţă de filtrare glomerulară estimată şi raportul albumină-creatinină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *