Astăzi, 5 Iunie 2022, Ziua Mondială a Mediului a fost serbată în Delta Moldovei prin ateliere de observat păsări și pescuit recreativ pentru 50 de copii de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național Iași. Evenimentul este organizat de Arii Naturale Protejate Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Garda de Mediu Iași, Romsilva – Direcția Silvică Iaşi, Facultatea de Biologie și ROMFISH.
Mulțumim pentru sprijin gazdelor noaste, Complexul Delta Modovei, mulțumim doamnei Conf. dr. Carmen GACHE ce a coordonat atelierul de birdwatching, domnului Bogdan SIDOR ce a ghidat atelierul de pescuit sportiv, doamnelor și domnilor profesori, elevilor și părinților pentru interesul acordat Protecției Mediului., a transmis Agenția pentru Protecția Mediului Iași.
Zona Umedă Jijia-Iași, numită și Delta Moldovei, este sit Ramsar, arie protejată de interes internațional, al 20-lea din România și singurul din județul Iași. Zona umedă găzduieşte cca 200 de specii de faună (din care 171 specii de păsări) şi comunităţi ecologice rare, vulnerabile, periclitate, critic periclitate sau strict protejate (aflate pe Lista Roşie a UICN, în Anexa I sau II a Directelor Habitate şi Păsări, în Conveţia de la Berna sau Convenţia Speciilor Migratoare) – şi 7 tipuri de habitate de interes comunitar. Este o arie protejată cu o diversitate biologică ridicată – cu peste 300 specii de plante şi animale (din care 225 specii de păsări) şi 7 tipuri de habitate. Este, de asemenea, un important loc de reproducere, de iernare, de odihnă şi popas pentru speciile de păsări migratoare (pe ruta de migrare din zona boreală spre Mediterana şi Africa), dar şi loc important pentru viabilitatea populaţiilor speciilor non-migratoare. Această zona umedă găzduieşte în mod regulat peste 20 000 exemplare păsări de apă; în perioada de migraţie sau de iernat s-au înregistrat uneori şi efective de 40 000 de păsări, cele mai des întâlnite sunt: berze, lebede, raţe, gâşte, cormorani, stârci, lopatari, egrete, piciorongi, pescaruşi, lăcari etc.
5 Iunie 2022 – Ziua Mondială a Mediului stă în acest an sub semnul jubileului: 50 de ani de la prima conferinţă mondială pe teme de mediu care a avut loc la Stockholm în 1972 sub sloganul “Avem o singură Planetă Pământ!”. După jumătate de secol, acest adevăr este încă valabil – Terra este singura noastră casă, iar tema acestei prime conferințe a fost reluată și în 2022.
Activitatea „Ziua Mediului în Delta Modovei” face parte din programul „Zilele Mediului 2022 la Iaşi: Avem o singură Planetă Pamânt! Să avem cu toţii grijă de ea!”, inițiat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi și care se desfășoară în perioada 17 mai – 9 iunie a.c., pentru a marca două dintre cele mai importante zile ale calendarului ecologic: Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Mondială a Mediului, sărbătorite pe 22 mai, respectiv 5 iunie.