Ziua Mondială a Mediului marchează finalul campaniei Zilele Mediului 2021 la Iași ce a debutat pe 17 mai, în preajma Zilei Biodiversității. În acest an, Ziua Mondială a Mediului aduce în atenția comunității globale necesitatea restaurării ecosistemelor sub sloganul “Redefinește. Reconstruiește. Restaurează Natura!”. Agenția pentru Protecția Mediului Iași a celebrat acest cel mai important eveniment din calendarul ecologic cu masa rotundă «Refacerea ecosistemelor: actualitate şi perspective pentru judeţul Iaşi în contextul lansării „Deceniului pentru refacerea ecosistemelor” – 2021-2030» în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iași, seminarii tematice în mediul școlar (Gradinița Cuvioasa Parascheva Iași, Școala Primară “Gh. Asachi” Iași, liceele cu profil de protecția mediului din oraș) și prin participarea, astăzi, la întâlnirea “Ziua Mediului.
Colectează separat pentru un mediu curat” organizată de Consiliul Județean Iași și ADIS cu scopul de a prezenta primarilor din județ procesul de sortare și tratare a deșeurilor reciclabile colectate și identificarea de soluții pentru a crește gradul de colectare în comunitățile ieșene. Mâine continuă acțiunile împreună cu partenerii noștri, după cum urmează:
Tombola de la încheierea campaniei de colectare DEEE la Centrul municipal de colectare Iași, organizată de EcoArena
Ziua Mondială a Mediului cu ANANP în Situl Natura 2000 ROSCI0171 Pădurea și pajiștile de la Mârzești, organizată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Iași
Copilăria și Ziua Mondială a Mediului în comuna Erbiceni, organizată de Cre@tivitIS.
Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru implicare! Doar împreună putem face diferența! Și vă invităm pe fiecare să demonstrăm că suntem Generația Reconstrucției Ecologice: evităm risipa de resurse și consumăm responsabil, plantăm copaci, îngrijim grădinile și spațiile verzi, consumăm produse locale, evitându-le pe cele de unică folosință și achiziționăm produse durabile, reparăm, reciclăm şi colectăm selectiv deșeurile, alegem alternative de transport, energie sau agricultură prietenoase pentru mediu, alegem eco, suntem responsabili! Fiecare gest contează!
Natura cere să fie vindecată, nu exploatată! Acum e momentul!
Tema Zilei Mondiale a Mediului 5 Iunie 2021: “Reconstrucția ecosistemelor”
De prea mult timp, exploatăm și distrugem ecosistemele planetei. La fiecare trei secunde, lumea pierde o suprafață de pădure echivalentă cu suprafața unui teren de fotbal. Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut succesiv în ultimii 3 ani, iar planeta se află la un pas de potențiale schimbări climatice catastrofale. Apariția COVID-19 a arătat, de asemenea, cât de dezastruoase pot fi consecințele pierderii ecosistemelor. Reducerea habitatelor naturale ale animalelor a creat condiții ideale pentru ca agenții patogeni – inclusiv coronavirusurile – să se răspândească.
Restaurarea ecosistemelor este o acțiune globală la scară masivă. Înseamnă repararea a miliarde de hectare de teren – o suprafață mai mare decât China sau SUA – astfel încât oamenii să aibă acces la alimente, apă curată și locuri de muncă. Dar include, de asemenea, numeroasele acțiuni mici pe care fiecare dintre noi le poate face, în fiecare zi: plantarea și îngrijirea copacilor, ecologizarea orașelor noastre, revenirea la o agricultără ecologică sau curățarea râurilor și plajelor.
Ziua Mondială a Mediului din acest an va marca începerea Decadei ONU pentru restaurarea ecosistemelor, o misiune globală de a revigora miliarde de hectare, de la păduri la terenuri agricole, din vârful munților până în adâncurile mării.
Deși un deceniu pare mult, oamenii de știință spun că următorii 10 ani contează cel mai mult în prevenirea schimbărilor climatice catastrofale și oprirea pierderii biodiversității, reconstruirea ecosistemelor.
Doar cu ecosisteme sănătoase putem îmbunătăți viața oamenilor, contracara schimbările climatice și opri colapsul biodiversității.
Slogan: “Redefinește. Reconstruiește. Restaurează. Acum e momentul!”
Nu putem întoarce timpul înapoi. Dar putem să plantăm și să îngrijim arbori, să ecologizăm orașele, să revenim la o agricultură ecologică, să ne schimbăm dietele și să curățăm râurile și plajele. Suntem generația care poate face pace cu natura.
Să fim activi!
Alăturați-vă #GeneratieiReconstructieiEcologice !