Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, „World Hepatitis Day”, este marcată anual, la data de 28 iulie, pentru a spori conștientizarea privind hepatita virală, inflamație a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat. Specialiștii din „Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est -Live(Ro)2-EST” testează gratuit, din 28 iulie 2021
În urmă cu câteva ore, în cadrul proiectului, s-a organizat o campanie de testare în rândul salariaților de la cunoscuta companie „Leier”, partener în acest demers.
Acțiunea de testare împotriva hepatitei continuă
Încă din 28 iulie 2021, mai mulți specialiști implicați în „Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est -LIVE(Ro)2-EST” testează gratuit ieșenii ce au prea puțin acces la sănătate (prioritar), din medii defavorizate, dar nu numai.
Astfel, ieri, de Ziua Mondială a Hepatitei și de la un an de când unul dintre cele mai importante proiecte de prevenire a hepatitei acționează, zeci de angajați ai companiei „Leier” (în Cabinetul Medical al Companiei), dar și ieșeni din rândul populației de la firmele din proximitate și din localitatea Tomești (spațiu amenajat la poarta Companiei LEIER), au beneficiat de astfel testări gratuite.
Prin sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor!” oamenii sunt îndemnați să acorde mai multă atenție sănătății, respectiv hepatitei virale, inflamație a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat.
Statisticile mondiale arată faptul că, în medie, în fiecare zi, 2 oameni pierd lupta cu această boală. Tocmai de aceea, testarea și eventuala diagnosticare sunt cheia către diminuarea numărului de infectări înregistrate, dar și către tratarea corectă a problemei medicale. Pandemia de Covid-19 a fost unul dintre factorii care au distras atenția de la testarea contra Hepatitei, fapt ce a dus, în mod cert, la scăderea numărului de diagnosticări în ultimii doi ani, conform „World Hepatitis Day”.
De anul trecut și până la data de 30 iunie 2022, au fost testate 73.844 de persoane din regiunea de Nord-Est.
„Mulțumim tuturor celor care ne stau alături în efortul nostru de a contribui la acțiunea globală, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății, de a elimina hepatitele virale ca povară pentru sănătate până în 2030. Subliniez că această acțiune a OMS este asumată de Guvernul României prin act normativ. Pentru succesul unui asemenea demers, de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030, acțiune pe care eu o numesc proiectul unei generații, toată societatea trebuie să contribuie, să înțeleagă necesitatea și să creadă că este posibil”, a declarat prof. dr. Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(Ro)2-EST.
Programul se bucură de susținere
Atât cadre didactice ai mediului universitar ieșean, cât și reprezentanți ai Consiliului Județean implicați în program susțin acțiunile desfășurate și își doresc ca populația să participe în număr cât mai mare la testarea ce vizează lupta împotriva hepatitei.
„Proiectul pe care îl desfășurați de 1 an reprezintă, în primul rând, un succes, pentru că, dacă ne uităm la datele care au fost furnizate până acum, aproape 80.000 de persoane au beneficiat de testare în cadrul acestui proiect. Practic, dumneavoastră vă adresați uneia dintre cele mai mari probleme medicale din România, respectiv lipsa accesului la servicii medicale, mai ales în zonele rurale sau în zonele comunităților defavorizate, chiar dacă aceștia se află în mediul urban. Este o foarte mare lipsă de acces la serviciile medicale și faptul că vă implicați atât de mult arată și sensibilitatea, empatia și viziunea medicinei centrată pe oameni”, a declarat Filimon Pantilimonescu, medic la Consiliul Județean Iași.
Este important de precizat că pe lângă partenerii implicați direct în program, rezidenții din cadrul Univerisității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” au stat la dispoziția oamenilor dispuși să se testeze ieri, 28 iulie 2022, în incinta organizației „Leier”.
„Ascensiunea Grupului Leier către elita pieței materialelor de construcții la nivel internațional a început în urmă cu 55 de ani, prin edificarea primei fabrici de betoane a domnului Michael Leier, fondator și patron. Grupul Leier este activ în 7 state (Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Croația și Ucraina) în domeniul producției de materiale pentru construcții, comercializării și service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar și al confecțiilor metalice sau ingineriei mecanice. Suntem fericiți să găzduim o asemenea acțiune și îi felicităm pe toți cei implicați”, a declarat Adrian Mînzat, manager general Leier Iași.
Pe teritoriul României, grupul Leier deține patru fabrici de producție și anume: „Brikston Construction Solutions S.A.”, unul dintre cei mai mari producători de cărămida de la nivel național, ce s-a alăturat Grupului Leier în anul 2018. În prezent, fabrica de la Iași produce blocuri ceramice și cărămidă, dezvoltând investiții în crearea unei secții de producție a prefabricatelor de beton.
felicitari ! asa da. Nu cum au facut cei de pe ambulanta ca ne-au surzit cu sirenele lor si s-au plimbat inutil prin oras ca sa arate ce… ca-s o adunatura de prosti