Prima pagină » Informații utile » Ziua mondială a albinelor. Când se sărbătorește acest inedit eveniment

Ziua mondială a albinelor. Când se sărbătorește acest inedit eveniment

04 iul. 2024, 09:51,
BZI.ro, în Informații utile

Ziua de 20 mai a fost instituită de adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017. Propunerea a venit din partea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia. Având în vedere că producția agricolă de la nivel mondial depinde de polenizare, iar dispariția albinelor ar însemna o amenințare în ceea ce o privește, a fost necesară, în semn de recunoștință, instituirea zilei mondiale a albinelor.

De ce se sărbătorește ziua mondială a albinelor

Data aleasă de 20 mai reprezintă ziua de naștere a lui Anton Jana. Acesta a fost un important pionier și expert al apiculturii moderne (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773).

Albinele sunt considerate cele mai importante viețuitoare de pe pământ. Ele întrețin 78% din flora autohtonă. De asemenea, aduc peste 14 miliarde de euro, pe an, din vânzarea produselor apicole.

Studiile efectuate de ONU și de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii au arătat că populațiile de albine și de polenizatori sălbatici au scăzut drastic în ultimii ani. Consecința acestui fapt stă în activitățile umane iraționale, cum ar fi agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea și schimbările climatice.

În țări precum Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie și China s-au emis norme de reglementare pentru protejarea acestor vietăți, cum ar fi restrângerea folosirii pesticidelor.

În România se produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, aflându-se pe locul patru în Europa la producția de miere. Efectivele estimate sunt de 1,47 milioane de familii de albine. Pentru a face o jumătate de kilogram de miere, o albină trebuie să zboare aproximativ 144.840 km, însemnând de, aproximativ, de trei ori distanța pământului.

Curiozități despre albine

Albinele sunt singurele care produc hrană consumată exclusiv de oameni, mierea.

O familie de albine este formată din 20.000 până la 60.000 albine și o singură regină, 99% dintre ele fiind femele lucrătoare. Membrii unui stup sunt împărțiți în trei categorii: albine lucrătoare, trântori și regina.

Regina conduce tot stupul și poate trăi până la 5 ani. Sarcina ei este să depună ouăle care vor genera următoarea generație de albine a stupului. De asemenea, produce substanțe chimice care influențează comportamentul celorlaltor albine. În cazul în care regina moare, albinele vor alege alta dintre larvele tinere căreia îi vor da „lăptișor de matcă”, permițându-i să devină regină fertilă.

Albinele lucrătoare sunt cele care construiesc și protejează stupul, oferă hrană și curăță. Acestea trăiesc doar de la cinci la șase săptămâni. O albina vizitează între 50 si 100 flоri în timpul unui zbor de colectare.

Trântorii sunt masculii și nu au ac. Scopul lor este de a se împerechea cu regina pentru reproducere. Odată cu venirea iernii, stupul intră în modul de supraviețuire și trântorii sunt dați afară.

Interesant este că albina are două stomacuri, unul pentru hrană și unul pentru depozitarea nectarului colectat din flori, sau apă, astfel încât să îl poată transporta înapoi la stupul lor.

Aceste micuțe insecte zboară cu o viteză de aproximativ 25 km pe oră și își bat aripile de 200 de ori pe secundă. Albinele au un simț olfactiv deosebit de dezvoltat, având până la 170 de receptori de miros.

Importanța lor este imensă, iar dispariția lor ar aduce mari pierderi atât pentru mediu, cât și pentru economia lumii, astfel e important să avem o zi mondială a albinelor în care le celebrăm și ne bucurăm de existența lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *