Prima pagină » Actualitate » Ziua Limbii Române. Premierul Nicolae Ciucă: „Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe”
Ziua Limbii Române. Premierul Nicolae Ciucă:

Ziua Limbii Române. Premierul Nicolae Ciucă: „Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe”

31 aug. 2022, 10:44, 4 ,
BZI.ro, în Actualitate

Cu prilejul Zilei Limbii Române, premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, 31 august, că le este foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească, nu doar în cadrul instituţional creat de statul român pentru educaţia în diaspora.

”Astăzi este sărbătoarea limbii române, expresie fundamentală a identităţii noastre naţionale, care ne uneşte ca oameni şi leagă generaţiile peste timp. Mai mult decât un mod de a ne înţelege şi a ne recunoaşte între noi pretutindeni în lume, limba română este istorie, cultură, spiritualitate şi tezaur al mentalităţilor, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Mesajul premierului de Ziua Limbii Române

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, premierul Nicolae Ciucă a transmis miercuri, 31 august, mulţumiri, respect şi recunoştinţa tuturor celor care contribuie la cunoaşterea, conservarea şi evoluţia limbii române. Aici, prim-ministrul României i-a amintit pe profesori, filologi, scriitori, traducători, cititori, artişti şi oratori.

”Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă vorbind-o în căminul lor, şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească, nu doar în cadrul instituţional creat de statul român pentru educaţia în diaspora”, afirmă şeful Executivului.

Premierul Ciucă a mai şi că îşi exprimă aprecierea pentru toţi „oamenii de stat români din ultimele decenii care au dat un curs occidental dezvoltării ţării noastre, astfel încât limba română să se numere, astăzi, printre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene”.

Totodată, Nicolae Ciucă subliniază faptul că generaţiile care urmează trebuie să rămână legate de limba romană

”Conectarea la Occident şi la curente e necesară, oferind, prin „Unitatea în diversitate”, şansa strălucirii trăsăturilor emoţionale şi spirituale pe care limba naţională le-a cuprins şi le păstrează vii în eternitate. La mulţi ani limbii române şi tuturor vorbitorilor de română din lume, conaţionali sau prieteni străini!”, spune premierul.

Rata de analfabetism funcţional în România

În același cadru de idei, susținem că nu e nici un secret faptul că în România există, probabil, cel mai mare procent de analfabeți funcţionali din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, de Ziua Limbii Române de anul trecut, președintele Klaus Iohannis, a ţinut să transmită un mesaj și-a exprimat interesul pentru limba română.

Președintele a reiterat faptul că prin implementarea proiectului România Educată, va exista o revoluție a metodelor de predare.

Cu toate acestea, au trecut 8 ani de când se tot promite proiectul România Educată, iar până în 2021 nimic din ce s-a spus în proiect nu a fost pus în aplicare. Astfel, învăţământul românesc a ajuns să sufere teribil din cauza viziunii autorităţilor care au condus țara în ultimii 30 de ani. În acest sens, o statistică publicată de curând arată faptul că 1 din 4 copii nu are acces la sistemul de învăţământ online, în contextul în care în 2020, copiii au învăţat în pare parte de acasă, prin intermediul platformelor.

Așadar, reiterăm mesajul premierului Nicolae Ciucă de Ziua Limbii Române, ocazie prin care își exprimă recunoștința pentru toți cei care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe.

Comentarii
  • Vorbe. Nu faci nimic pentru ei. Esti nesimtit, ingamfat si mincinos.

  • Unde ma ?!
    In santuri, prin boscheti ? Majoritatatea devin boschetari in strainatate, ori cu cu munca de sclav ori cu spatele rupt dupa ani de sclavie !

  • Daca vrea sa faca ceva, sa sprijine romanii din Bucovina ocupata. Ucrainenii sterg pe jos cu ei.

  • Recunoscator le sunt eu, ca simplu cetatean, cu nevasta, copii si rate la banca. Dar Ciuca este prim-ministru. Datoria lui este sa-i ajute concret, pentru ca are si putere, si mijloace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *