Prima pagină » Local » Ziua Eroilor, comemorată la Cimitirul Eternitatea din Iași – FOTO, VIDEO

Ziua Eroilor, comemorată la Cimitirul Eternitatea din Iași – FOTO, VIDEO

13 iun. 2024, 12:00, 4 ,
în Local

Joi, 13 iunie 2024, este Ziua Eroilor. La ora 12.00 are loc ceremonia militară și religioasă organizată la Cimitirul Eternitatea Iași – Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

„Astăzi marcăm două mari sărbători, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. La ora 12.00, s-au tras clopotele în toate lăcașele de cult, s-a păstrat un moment de reculegere în instituțiile publice și în unitățile de învățământ, iar acum vom depune coroane de flori la mormintele comemorative de război românești, precum și la cele străine de pe teritoriul României, spre a omagia memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei”, a precizat colonelul Lucian Sandu, locţiitor al comandantului Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.

Înălțarea Domnului se sărbătorește mereu într-o zi de joi, în aceeași zi celebrându-se și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşte a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Din rândul oficialităților sunt prezenți primarul Mihai Chirica, Felix Guzgă, prefectul județului Iaşi, subprefectul Constantin Dolachi și Alexandru Muraru.

La eveniment a ajuns și președintele CJ Iași, Costel Alexe, alături de unul din fiii săi.

„Mă bucur că în această zi sfântă marcăm și Ziua Eroilor. Eroii neamului, cu nume sau fără nume, și-au dat viața pentru a păstra vie identitatea românească. Glorie eternă eroilor noștri!”, a transmis Costel Alexe.

Important de menționat este că pe 13 iunie, la ora 12.00 fix, toți elevii și studenții au ținut un moment de reculegere pentru Ziua Eroilor.

Oficialii depun coroanele de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

Comentarii
  • Credeam ca ceremonia are loc la mormântul eroului Costel Corduneanu,”Campion Mondial la Jocurile Olimpice”…

  • La mormintu lu costiel doar sau pișat

  • Alexandru Muraru, tine mana la piept la intonarea imnului de stal al Rmaniei, ca tot romanul!

  • Festivism …. Și atât….
    Că sa va vedeti in poze și pe FB.
    Îmi place că sunt băgați în seamă și veteranii de război (atâți câți mai sunt), cei fără de care nu ați fi avut ocazia sa vă faliți așa ….
    Măcar de atât respect sa fi dat dovada și să invitați, printre voi, câțiva veterani de război, in locul unor specimene care se impaunau de zor, „în formație”! 😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *