Prima pagină » Eveniment-Social » Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu vor fi sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române Iași! Serie de evenimente și expoziții speciale

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu vor fi sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române Iași! Serie de evenimente și expoziții speciale

13 ian. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu vor fi sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași printr-o serie de evenimente și expoziții speciale. Duminică, 15 ianuarie 2023, va avea loc deschiderea expoziției „Nume: Eminovici”, care aduce în fața publicului documente originale și poveștile lor: mitrica, documentul de consemnare a nașterii poetului la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, și pașaportul tatălui, Gheorghe Eminovici, din anul 1858. Tot duminică, „Micii poeți” dau întâlnire publicului la Muzeul „Mihai Eminescu” în cadrul unui atelier de educație muzeală, desfășurat în parteneriat cu Școala Primară „Carol I” Iași. Pe lângă acestea, publicul este invitat să descopere povestea colecției apărute la Editura Junimea –„Eminesciana”, urmând ca ziua să se încheie cu „POEMaraton”, la care vor participa cunoscuți poeți ieșeni

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit surprize pentru iubitorii de cultură și de Eminescu. Pe data de 15 ianuarie 2023, când se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet va avea loc deschiderea expoziției „Nume: Eminovici”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României, care aduce în fața publicului documente originale și poveștile lor: mitrica, documentul de consemnare a nașterii poetului la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, și pașaportul tatălui, Gheorghe Eminovici, din anul 1858.

Apoi, „Micii poeți” se vor întâlni la Muzeul „Mihai Eminescu” în cadrul unui atelier de educație muzeală, desfășurat în parteneriat cu Școala Primară „Carol I” Iași. În continuarea programului de la Muzeul „Mihai Eminescu” va fi făcută publică povestea cunoscutei colecții apărute la Editura Junimea – „Eminesciana”, de la invitații evenimentului, scriitorii Mircea Radu Iacoban, inițiatorul colecției, și Livia Iacob. Într-un final, poeți contemporani din diferite generații, ca Șerban Acasandrei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Ștefan Tudor Baciu, Lucian Brad, Adrian Buzatu, Cornelius Drăgan, Sorina Rîndașu, Andrada Strugaru, vor recita poezii. Toate aceste surprize, dar și altele, vor fi la dispoziția publicului.

Serie de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Cu prilejul zilei de 15 ianuarie 2023, va avea loc deschiderea expoziției „Nume: Eminovici”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României, care aduce în fața publicului documente originale și poveștile lor: mitrica, documentul de consemnare a nașterii poetului la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, și pașaportul tatălui, Gheorghe Eminovici, din anul 1858, unde sunt menționați și fiii. „Micii poeți” vin la Muzeul „Mihai Eminescu” în cadrul unui atelier de educație muzeală desfășurat în parteneriat cu Școala Primară „Carol I” Iași.

Elevii clasei pregătitoare, coordonați de prof. înv. primar Creola Caras, vor realiza o vizită interactivă și vor descoperi, prin jocuri educative non-formale, muzeul dedicat poetului național. Apoi, copiii vor confecționa un obiect poetic original, fiind coordonați de Ioana Leontioaia, educatoare muzeală MNLR Iași. Publicul este invitat să descopere povestea cunoscutei colecții apărute la Editura Junimea – „Eminesciana”, de la invitații evenimentului, scriitorii Mircea Radu Iacoban, inițiatorul colecției, și Livia Iacob. Alți invitați la evenimentul moderat de Liviu Apetroaie, muzeograf MNLR Iași, sunt membrii cenaclului literar de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din Popești, județul Iași, care vor susține momente artistice, sub coordonarea prof. Ionuț Alupoae.

Programul se va încheia cu o seară dedicată poeziei, „POEMaraton”, la care vor participa poeți ieșeni contemporani din diferite generații: Șerban Acasandrei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Ștefan Tudor Baciu, Lucian Brad, Adrian Buzatu, Cornelius Drăgan, Sorina Rîndașu, Andrada Strugaru. Începând cu ora 17:00, invitații vor recita poemul preferat din opera eminesciană, după care vor lectura din propriile creații. Evenimentul este moderat de Cătălin-Mihai Ștefan, educator muzeal MNLR Iași.

Expoziții și invitați speciali

Întrucât Ziua Culturii Naționale se sărbătorește în România și Republica Moldova, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 15:00, în sala Studio J de la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, MNLR Iași organizează conferința „Scriitori români despre un Chișinău «re-făcut» de sovietici”.

Invitata Aliona Grati, critic și istoric literar, va vorbi despre proiecțiile Chișinăului, reflectate în creația autorilor postbelici, despre rezistența urbei prin cultură, într-un context ideologic ingrat, povestind despre mărturiile lăsate de scriitorii ce au reușit să viziteze Chișinăul „re-făcut” de sovietici. Evenimentele din data de 15 ianuarie 2023 vor fi precedate de o serie de activități muzeale dedicate Zilei Culturii Naționale, coordonate de Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală MNLR Iași.

Joi, 12 ianuarie, la Casa Muzeelor a avut loc un atelier de educație literară, organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași și Școala Primară „Mihail Kogălniceanu” Iași. Vineri, 13 ianuarie, va avea loc o activitate online de educație muzeală și literară, în parteneriat cu Liceul Teoretic Național București, „Timpul lui Eminescu”, prin care este propusă redescoperirea poetului Mihai Eminescu.

Publicul este invitat să viziteze și expoziția-traseu literar „Acasă: trei prieteni”, care prezintă aspecte din culisele unei prietenii celebre: Topîrceanu – un „chiriaș grăbit”, Sadoveanu – „tovarășul de pușcă” al lui George Topîrceanu și Otilia Cazimir – „poetă a sufletelor delicate”. Poveștile fascinante ale prieteniei celor trei pot fi aflate la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „George Topîrceanu” și Muzeul „Otilia Cazimir”.

La invitația Muzeului Brăilei, MNLR Iași contribuie la expoziția „File de… Eminescu”, ce are în centru piese din patrimoniul cultural național, legate de activitatea lui Mihai Eminescu. Expoziția poate fi vizitată la sediul partenerilor din Brăila în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`