Pe data de 15 ianuarie 2025, în fiecare an, România marchează Ziua Culturii Naționale, o dată semnificativă pentru cultura română, nașterea poetului național Mihai Eminescu. Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea acestuia, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași pregătește o serie de evenimente speciale, ce îmbină literatura, arta și educația muzeală
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Iași! Ce evenimente vor fi la Muzeul Național al Literaturii Române
La Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, elevii de la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași vor fi ghidați prin expoziția permanentă a „casei cu ferestrele toate luminate”, descoperind un obiect fascinant, și anume, ceasul de aur al poetului Mihai Eminescu. Această activitate educațională, coordonată de Iunia-Maria Ștefan, promite să apropie tineretul de povestea literară a lui Eminescu, punând accent pe importanța moștenirii sale culturale.
Un alt punct de atracție va fi Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet din Iași, unde va avea loc prima ședință a Atelierului de lectură Junimea XXI din acest an. Poetul Radu Andriescu va fi invitatul special al serii, iar lectura sa va fi transmisă live, pe canalul de YouTube al MNLR Iași și pe pagina de Facebook Junimea XXI. Cătălin-Mihai Ștefan, coordonatorul acestui atelier, va încuraja publicul să se implice activ în discuțiile literare, oferind o platformă pentru schimbul de idei și înțelegerea mai profundă a creației eminesciene.
La Muzeul „Nicolae Gane” – Galeria Artei Ieșene, vizitatorii vor avea ocazia să urmărească în timp real procesul de creație al artistei Laura Candet. Inspirația ei va veni din poezia „Dependență”, de Robert Vladu, iar publicul va putea observa cum se naște o lucrare de artă în cadrul proiectului Art in Progress, coordonat de Cezara Moraru.
Totodată, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, în sala Studio J, studenții din anul III, specializarea Coregrafie, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, vor prezenta un spectacol-experiment. Sub îndrumarea coordonatorului Călin Ciobotari, aceștia vor interpreta monologul Ninei din „Laboratorul coregrafic Cehov”, aducând o abordare artistică inovativă asupra operei clasice.
Expozițiile dedicate Zilei Culturii Naționale vor aduce în prim-plan atât literatura, cât și arta vizuală. La Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași, vizitatorii vor putea explora instalația artistică conceptuală realizată pe versuri eminesciene, intitulată „Noi, ce din mila Sfântului/ Umbră facem Pământului”. Această expoziție, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană București și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” din Iași, va fi un punct de reflecție asupra impactului poeziei eminesciene în arta contemporană. În paralel, Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași va găzdui o expoziție foto-documentară despre Eminescu, ca dramaturg, teoretician, traducător și critic teatral, organizată în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I” și Arhivele Statului Iași.
În cadrul evenimentului, va fi itinerată și expoziția „Amintiri din Junimea”, o expoziție foto-documentară organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în colaborare cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, care va ajunge și la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Cu aceste evenimente, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași marchează Ziua Culturii Naționale într-un mod inedit, invitând publicul să se apropie de moștenirea literară și artistică lăsată de Mihai Eminescu și de Junimea.