Luni, 28 martie 2022, s-a luat decizia ca o nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina să aibă loc. Având în vedere că operaţiunea militară nu se opreşte, ţară care a acceptat să găzduiască discuţiile pentru pace este Turcia.
Reprezentanţii celor două state aflate în conflict au decis să poarte discuţiile între 28 – 30 martie 2022, după ce ultima rundă nu a avut niciun rezultat notabil iar cele mai recente evoluții în războiul din Ucraina transmis vești rele.
Negocieri între Rusia şi Ucraina. Miniştrii de Externe vor sta din nou faţă în faţă
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, se vor întâlni din nou pentru a purta discuţii care au ca scop încetarea războiului. Întâlnirile vor avea loc între 28 şi 30 martie 2022, în Turcia. Anunţul a fost făcut de negociatorul David Arakhamia pe Facebook, potrivit CNN.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a menţionat în mod repetat că statul pe care îl conduce va găzdui discuţiile, dar nu își va abandona relațiile cu Rusia sau Ucraina. De asemenea, şeful de la Ankara a declarat că este un avantaj pentru Turcia faptul că poate comunica cu ambele părți.
În altă ordine de idei, Ankara nu a sancționat Rusia și nu și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești, dar a închis Strâmtoarea Turciei care leagă Marea Neagră de Mediterana, ceea ce afectează accesul navelor de război rusești.
Reamintim faptul că la începutul lunii în curs, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în Antalya. La dscuții a fost prezent și ministrul turc de externe, Cavusoglu, însă nu s-au obținut rezultate concrete.
Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu președintele rus Vladimir Putin
Duminică, 27 martie 2022, preşedintele Turciei a discutat telefonic cu preşedintele Rusiei. Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Puţin să înceteze focul pentru ca oamenii din Ucraina au nevoie de mai multe coridoare umanitare.
„Erdogan a remarcat importanța unui încetări a focului între Rusia și Ucraina, implementarea păcii și îmbunătățirea condițiilor umanitare în regiune”, a spus biroul său într-o citire a apelului.
Pagube de miliarde de dolari în urma invaziei Rusiei în Ucraina
Conform unei estimări a Institutului de Economie din Kiev, Ucraina a suferit pagube de 63 de miliarde de dolari după ce a fost invada de armata rusă.
Până la data de 24 martie, atunci când s-a împlinit o lună de la debutul războiului, nu mai puţin de 4.431 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, distruse sau confiscate. De asemenea, 92 de fabrici, depozite şi 378 de şcoli se afla în aceeaşi situaţie.
De asemenea, 12 aeroporturi au fost distruse, pe lângă care se adaugă 7 centrale termice şi hidroelectrice.
„Tot mai multe rachete în fiecare zi. Mariupol sub un covor de bombe. Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului”, a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak.
Reprezentanții de la Kiev speră că această nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina să aibă rezultate pozitive, iar cetățenii își vor putea continua viața într-o manieră normală.