Prima pagină » Economic Local » Zilierii care pleacă la muncă în Germania, chestionați de inspectorii ITM Iași

Zilierii care pleacă la muncă în Germania, chestionați de inspectorii ITM Iași

18 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Specialiștii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași au derulat o acțiune de informare a zilierilor care au plecat din Aeroportul din Iași în Germania, la cules de sparanghel. Inspectorii au verificat, prin sondaj, dacă aceste persoane au completat un chestionar cu privire la drepturile pe care le au dacă pleacă să lucreze în străinătate. Astfel, aceștia au fost întrebați dacă știu procedurile legale privind deplasarea, traseul pe care îl vor urma pentru a ajunge în Germania, dacă firma unde se vor angaja le asigură mijloace de transport speciale, ce fel de contracte de muncă au semnat, dar și dacă au semnat contracte cu o firmă de mediere.

Acțiune de informare

Inspectorii ITM Iași au verificat dacă sunt respectate procedurile din punct de vedere al protecției muncii în cazul celor câteva sute de persoane care au plecat ieri la muncă în Germania. Astfel, aceștia au fost întrebați dacă li s-au perceput taxe suplimenare din partea firmelor care intermediază plecarea la muncă în afara țării, acest lucru fiind ilegal, dar și dacă, în condițiile pandemiei de coronavirus, li se vor asigura echipamente medicale de protecție și dacă au asigurare medicală în aceleași condiții cu angajații din țara de destinație.

„Persoanele chestionate erau din alte județe și majoritatea dintre acestea au mai fost la muncă în Germania sau cei care mergeau pentru prima dată știau de la colegii lor ce presupune această plecare. De aceea aceste persoane știau deja ce drepturi au”, a declarat Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul ITM Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *