Prima pagină » Eveniment-Social » Zilele TUIASI 2021: un omagiu adus profesorilor seniori și un mesaj de susținere și încurajare pentru cercetători și studenți

Zilele TUIASI 2021: un omagiu adus profesorilor seniori și un mesaj de susținere și încurajare pentru cercetători și studenți

11 nov. 2021, 13:07,
în Eveniment-Social

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și-a premiat toți membrii comunității academice, onorându-și profesorii seniori și emeriți, dar și cercetătorii și studenții, în cel mai important eveniment din cadrul festivităților anuale reunite sub umbrela „Zilelor TUIASI 2021”. Într-un eveniment organizat online, în contextul pandemiei și al măsurilor de protecție sanitară luate de conducerea universității, comunitatea TUIASI s-a reunit virtual pentru a marca și cei 208 ani de când Gheorghe Asachi a ținut, la Iași, primele cursuri de inginerie în limba română.

Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, care a început manifestarea cu o contextualizare a importanței Politehnicii ieșene în Iașul universitar și în istoria învățământului tehnic din România. În deschiderea manifestării, profesorul i-a îndemnat pe toți cei peste 200 de participanți să păstreze un gând pios pentru toți colegii din universitate care nu mai sunt printre noi.

„Toamna are o semnificație specială de ani buni pentru școală. În luna noiembrie se desfășoară într-un cadru ritual, festiv, sărbătoarea școlii noastre. Suntem într-o perioadă extrem de complicată a existenței, dar am demonstrat în această perioadă grea că suntem o școală care stă foarte bine pe picioarele ei, într-un oraș special cum este Iașul, care trăiește prin universitățile sale. De aceea sărbătoarea de astăzi este în mod implicit și o sărbătoare a Iașului. Cred că acest exercițiu de admirație pe care-l facem în fiecare an spune ceva despre soliditatea școlii și sensibilitățile ei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Acesta a predat cuvântul rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care și-a axat discursul pe importanța ingineriei în istoria omenirii, menționând încă de la început că întreaga evoluție a omenirii se bazează pe creație și adresând un îndemn: „să ieșim puțin din starea incomodă de pioni ai sorții și să redevenim, măcar pentru o zi, pilonii pe care se sprijină dezvoltarea omenirii”.

„Nicio latură a paletei extrem de diversă de preocupări omenești nu a putut evolua fără creație. Însă nicio creație nu a putut exista fără suportul material specific sau cadrul mai general. De la instrumentul de scris la tiparniță, de la locuință la oraș, de la arme la cetăți, de la viaducte la autostrăzi, de la abac la computer, de la motorul cu abur la zbor. Toate au la bază principii inginerești. Toate au fost create de ingineri și de arhitecți – cea mai reușită simbioză dintre inginerie și artă”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval în discursul său.

Făcând o trecere prin întreaga istorie a profesiei de inginer, de la primele apariții la încetățenirea terminologiei specifice, rectorul a ajuns în prezent, la școala onorată astăzi, fondată de Gheorghe Asachi la Iași în urmă cu 208 ani. El a menționat că generațiile de ingineri și arhitecți care se formează astăzi în Politehnica ieșeană au o datorie de a respecta și onora tradiția școlii pe care au absolvit-o.

„Ajungem la prima școală de inginerie din țară, Școala lui Gheorghe Asachi, cea din care a crescut Politehnica ieșeană și cea în care astăzi se formează generațiile de ingineri și de arhitecți. Generații care trebuie să fie conștiente că în orice raniță de soldat există bastonul de mareșal. Totul este să ai curajul să deschizi ranița, care a fost umplută de dascăli cu toate cele de trebuință pentru o profesie de succes în inginerie sau arhitectură”, a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

La celebrarea de marți, 9 noiembrie 2021, de la Politehnica ieșeană, și-a anunțat prezența și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. La scurt timp înaintea începerii evenimentului a fost însă nevoit să se ocupe de o problemă urgentă, astfel încât la întâlnire a participat Gigel Paraschiv, secretar de stat, dar și membru în comunitatea academică a TUIASI, fiind Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieșene.

Secretarul de stat a mulțumit în nume personal pentru invitație, a transmis salutări și urări de la mulți ani pentru întreaga comunitate academică, și a susținut că Ministerul Educației va fi în permanență un partener pentru Politehnica ieșeană. Acesta a dat citire unui mesaj pregătit de Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației, care a pus accentul pe istoricul universității și pe rolul acesteia în învățământul superior din România.

„Filonul învățământului tehnic românesc își află rădăcinile și în citadela dumneavoastră academică, în care, încă de la începutul existenței, știința și logosul s-au împletit armonios cu arta. De două secole, de la un grup entuziast de învățători și învățăcei în care spiritul enciclopedic al lui Gheorghe Asachi era definitoriu, comunitatea dumneavoastră se distinge astăzi, fiind formată din peste 650 de cadre didactice și peste 14.000 de studenți. TUIASI s-a impus ca o remarcabilă entitate academică de nivel european”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, i-a mulțumit secretarului de stat și, implicit, ministrului, pentru că și-au găsit timpul să reflecteze asupra Zilelor TUIASI, spunând că întreaga legătură a universității cu ministerul este una „onorantă și sinceră”, luându-și angajamentul de a sprijini, alături de colegii din Politehnica ieșeană, proiectele ministerului pentru învățământul superior.

Prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului TUIASI, a vorbit și la Zilele TUIASI în aceeași cheie ca la deschiderea anului universitar, insistând asupra faptului că învățământul online trebuie dezvoltat astfel încât să nu mai fie o „soluție de avarie” în situații de criză precum pandemia prin care trecem, ci o variantă de îmbunătățire a unor aspecte din activitatea didactică.

Însă la începutul discursului său, profesorul și-a exprimat un regret care a răsunat în aproape toate cuvântările de la eveniment: din nou pandemia a împiedicat comunitatea academică a TUIASI să se întâlnească față în față pentru a-și celebra aniversarea, profesorii, cercetătorii și studenții.

„Schimbările bruște pe care pandemia le-a generat pentru prioritățile și așteptările studenților au obligat universitățile din toată lumea să gândească diferit lucrurile. Pandemia a pus în lumina faptul că spațiul virtual poate fi stimulator și accesibil, se vorbește de educație 4.0, iar pandemia s-a dovedit un catalizator pentru a face pași în această direcție, cu scopul universităților de a furniza absolvenți mai bine pregătiți, dotați cu abilități digitale, dar și socio-emoționale”, a punctat prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu.

Acesta a punctat că, în astfel de sisteme online, studenții devin participanți activi în procesul de instruire, cu ajutorul platformelor online utilizate, educația online putând deveni dintr-o reacție la criză, un stil de predare.

În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, a oficiat ceremonia de decernare a premiilor pentru rezultate remarcabile în cercetarea științifică. Aceasta s-a declarat onorată de a avea privilegiul de a vorbi despre una dintre cele mai complexe activități din universitate, cercetarea științifică, care aduce rezultate de excepție, dar ascunde o muncă adesea imensă în spatele fiecărui rezultat.

„Am meditat pe parcursul cuvintelor spuse astăzi asupra utilității cercetării și mi-am dat seama că evoluția umanității a avut, de fapt, mereu ambiția unor oameni de a găsi primii soluțiile unor probleme. Aș reține cuvântul «primii», pentru că istoria ne-a dovedit că există cercetători și savanți români care nu au putut să își demonstreze această prioritate asupra proprietății intelectuale pe care au generat-o. Îmi vine în mine cazul Nicolae Paulescu și controversa legată de pierderea nominalizării, faptul că nu a obținut Nobelul la Medicină pentru descoperirea insulinei, probabil pentru că nu a fost destul de rapid în a publica și transmite către umanitate, până la urmă, descoperirea sa”, a menționat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică l-a obținut conf. univ. dr. ing. Andrei Victor Sandu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, care s-a declarat onorat de a fi prezent la eveniment și a mulțumit pentru distincție.

„Muncim, alături de ceilalți colegi, pentru progresul științific, pentru a duce numele României și al TUIASI peste hotare, încercăm să ne facem timp pentru că am văzut că acest lucru favorizează interconectarea între universități. Am reușit să facem punțile pentru o cercetare de vârf – vizând și domeniile ecologie și medicină. Vă mulțumesc și mă simt onorat”, a declarat conf. univ. dr. ing. Andrei Victor Sandu.

Prof. univ. dr. ing. Alina Minea, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, a intervenit în această categorie pentru a premia studentul doctorand cu cele mai bune rezultate în cercetare științifică. Este vorba despre doctorandul Adelina Hrițuc, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, care a câștigat și premiul pentru inovare și transfer tehnologic.

„Ne mândrim cu ei și dorim să premiem excelența în studiile doctorale ținând cont că studenții noștri sunt de cele mai multe ori pepiniera pentru viitorii noștri colegi. Ne dorim ca studenții să își crească sentimentul de apartenență la comunitatea TUIASI, comunitate din care eu personal sunt mândră că fac parte”, a precizat prof. univ. dr. ing. Alina Minea.

Distincțiile oferite pentru cercetare

  • A. Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică
    • Conf. univ. dr. ing. Andrei Victor Sandu, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor
  • B. Premiul pentru tânărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică
    • Șef lucr.dr.ing. Marius Mihai Cazacu, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial
  • C. Premiul pentru inovare și transfer tehnologic
    • Drd. ing. Adelina Hrițuc, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial
  • D. Premiul pentru grupul care a contribuit la atragerea celor mai multe fonduri publice pentru  cercetarea științifică
    • Grupul coordonat de conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, suma atrasă: 8.306.136,59 lei
  • E. Premiul pentru atragerea celor mai multe fonduri private pentru  cercetarea științifică
    • Prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu, Facultatea de Mecanică, suma atrasă: 223.815,55 lei
  • F. Premiul pentru studentul doctorand cu cele mai bune rezultate în cercetarea științifică
    • Drd. ing. Adelina Hrițuc, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial; punctaj : 53,34

Descărca broșura cu prezentarea celor care au luat Premiile pentru Excelență în Cercetare

În continuarea evenimentului, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a oferit șapte titluri pentru profesorii emeriți ai universității, pentru cadrele didactice care sunt la apogeul carierei științifice și care sunt astfel răsplătite pentru rolul important pe care l-au jucat în istoria Universității Tehnice din Iași.

„Îmi revine din nou cinstea și privilegiul de a acorda aceste titluri înalte, oferite acelor oameni care și-au dedicat întreaga viață ca instituția noastră să crească, să înflorească. Iată că au ajuns în momentul carierei în care instituția se îndreaptă către ei. Este cel mai înalt titlu pe care-l poate oferi instituția celor care au activat în zona didactică și cea de cercetare științifică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

Au devenit profesori emeriți ai Politehnicii ieșene

  • prof. univ. dr. ing. Costea Budulan,
  • prof. univ. dr. ing. mat. Mihai Ciocoiu,
  • prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu,
  • prof. univ. dr. ing. Aurelia Grigoriu,
  • prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc,
  • prof. univ. dr. ing. Dumitru Liuțe,
  • prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu.

Descărca broșura cu prezentarea profesorilor emeriți

Prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, fost președinte al Senatului TUIASI, s-a declarat o persoană emotivă care are „o sarcină dificilă” de a-și exprima sentimentele de gratitudine pentru această onoare deosebită.

„Mulțumesc colegilor din facultate care m-au suportat în această perioadă, conducerii universității pentru această onoare deosebită. Am găsit o definiție ceva mai veselă a profesorului emeritus în limba engleză, care vorbește despre o persoane care încă dorește să fie activă. Eu mi-aș mai dori să am unele activități, am avut din studenție acest scop și vis, să lucrez în învățământ”, a precizat prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu.

Prof. univ. dr. ing. Dumitru-Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor, a citit, pe scurt, cele mai importante reușite pe plan profesional și personal ale cadrelor didactice care au primit titlul de Profesor Senior al Politehnicii ieșene. Acesta și-a exprimat părerea de rău pentru că o astfel de întâlnire nu a putut avea loc față în față, pentru a putea vorbi cu profesorii decani de vârstă și a împărtăși din înțelepciunea acestora.

„Îmi pare rău că vremurile nu ne permit să fim împreună în aula universității, unde am fi fost onorați de prezența dumneavoastră, unde am fi putut asculta câteva cuvinte și am fi putut oferi direct o floare și o diplomă, ca simbol al recunoașterii, dar mai degrabă al recunoștinței. Este foarte important pentru noi, așa cum spunea un antevorbitor, ca atunci când ne apropiem de «linia de sosire» să fim mulțumiți și să vedem dacă cei de lângă noi sunt mulțumiți. Este accepțiunea mea că toți profesorii din lista de seniori de astăzi trebuie să fie mulțumiți de ceea ce au realizat până în vecinătatea «liniei de sosire»”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate.

După citirea integrală a numelor profesorilor seniori, pe care îi veți putea regăsi la finalul acestui material, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil de relațiile internaționale, a oferit titlurile de membru de onoare al comunității academice. Aceasta a prezentat integral distincțiile, care vor ajunge ulterior la toți cei premiați în cursul zilei de marți, 9 noiembrie, menționând că este vorba despre persoane remarcabile.

Vorbim de formatori, creatori, mentori și modelatori de absolvenți cu care ne mândrim cu toții. În felul aceasta, prin prezența astăzi în acest format a tuturor, le omagiem contribuția, le aducem calde mulțumiri”, a spus prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

În încheierea evenimentului, prof. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții, i-a premiat pe tinerii cu merite deosebite din fiecare facultate, care s-au implicat și au obținut rezultate remarcabile în activitățile extracurriculare. Premiile au fost oferite de către banca CEC Bank România, un partener al acestei decernări fiind Fundația Universitară „Gheorghe Asachi” din Iași.

În finalul evenimentului, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache a prezentat două definiții ale universității. Cea gândită de Winston Churchill, fost prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care spunea că universitatea este o „trezorerie a viitorului națiunii”, și cea a scriitorului David Lodge, care a apreciat că universitățile sunt „noile catedrale ale umanității, care nu trebuie să își justifice prezența”.

„Între cei doi poli de viziune ne mișcăm acum. Cred că modul în care echipa de conducere a pregătit manifestările acestea ating cele două definiții de care am vorbit; cred că nu ar fi corect și nici cinstit să credem că astfel de manifestări apar ca manifestările meteorologice, întâmplător, și să vedem că au fost pregătite din timp. Vreau să le mulțumesc celor de aici pentru cum au conceput Zilele Universității noastre”, a precizat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Descărca broșura cu prezentarea profesorilor seniori ai TUIASI

Profesorii seniori distinși în cadrul Zilelor TUIASI

  • Prof. dr. ing. Ioan Petru Ciongradi – 85 ani
  • Conf. dr. ing. Camelia Ciongradi – 85 ani
  • Prof. dr. ing. Ioan Roșca – 85 ani
  • Prof. dr. ing. Irina Bliuc – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Gheorghe Cârtină – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Ioan Gavrilaș – 80 ani
  • Conf.univ.dr.mat. Vitali Gheorghiță – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Gheorghe Gugiuman – 80 ani
  • Prof. dr. mat. Ioan Ibănescu – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Constantin Ionescu – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Gabriela Mălureanu – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Mariana Neculaiasa – 80 ani
  • Conf. dr. mat. Cătălina Nițescu – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Gheorghe Lungu – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Nicolae Vladimir Vlad – 80 ani
  • Prof. dr. ing. Emil Dumitriu – 75 ani
  • Prof. emerit dr. Constantin Fetecău – 75 ani
  • Prof. dr. ing. Mircea Dan Gușă – 75 ani
  • Prof. dr. ing. Dorel Leon – 75 ani
  • Prof. emerit dr. chim. Constantin Luca – 75 ani
  • Prof. emerit dr. ing. Vasile Mușat – 75 ani
  • Prof. dr. ing. Valentin I. Popa – 75 ani
  • Prof. dr. ing. Ilie Siminiceanu – 75 ani
  • Prof. emerit dr. ing. Alecsandru Simion – 75 ani
  • Conf. dr. ing. Petru Străteanu – 75 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`