Prima pagină » Eveniment-Social » Zilele Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Șase zile de artă și spectacole
Zilele Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Șase zile de artă și spectacole

Zilele Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Șase zile de artă și spectacole

23 nov. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Zilele Teatrului Național la Iași! Între 1 și 6 decembrie, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” invită publicul la o sărbătoare teatrală de excepție. Evenimentul reunește spectacole remarcabile, expoziții, lansări de carte și dezbateri, marcând 128 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului și 208 ani de la primul spectacol în limba română

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași organizează, între 1 și 6 decembrie, ediția a II-a a evenimentului „Zilele Teatrului Național Iași”. Acest eveniment aduce în prim-plan cele mai apreciate producții ale teatrului din ultima perioadă, alături de invitați speciali din țară și străinătate: dramaturgi, critici, jurnaliști și directori de festivaluri din țări precum: Armenia, Grecia, Suedia, Ucraina, Republica Moldova, Lituania și Portugalia.

Evenimentul este conceput ca o celebrare a artei teatrale și un prilej de reafirmare a valorilor culturale locale și naționale. În același timp, marchează două momente semnificative din istoria teatrului românesc: împlinirea a 128 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului pe 1 decembrie 1896 și 208 ani de la primul spectacol în limba română, „Mirtil și Hloe”, prezentat pe 27 decembrie 1816.

Zilele Teatrului Național, la Iași! Șase zile de artă și celebrare la ediția a II-a

Programul celor șase zile este variat și include atât spectacole teatrale de anvergură, cât și evenimente conexe. Pe 1 decembrie, evenimentul debutează cu expoziția „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și ale valorilor identitare”, deschisă în Foaierul Teatrului la ora 19:30. Aceasta prezintă povestea faimoșilor arhitecți care au proiectat clădirea Teatrului Național din Iași, oferind o incursiune în istoria sa arhitecturală. Seara continuă cu spectacolul „O tragedie veninoasă”, regizat de Silviu Purcărete, la Sala Mare. O adaptare modernă a piesei „Women Beware Women”, de Thomas Middleton, este un spectacol ce explorează teme de putere, trădare și manipulare într-o montare vizuală impresionantă.

Pe 2 decembrie, publicul este invitat la două producții speciale. De la ora 17:00, la Sala Uzina cu Teatru, spectacolul „Frici”, de Ana Sorina Corneanu, aduce în prim-plan fragilitatea emoțională și complexitatea relațiilor umane. Seara, la Sala Mare, „Lysistrata, dragostea mea”, regizat de Zalán Zakariás, propune o reinterpretare modernă a piesei clasice scrise de Matei Vișniec. Cu o scenografie impresionantă, spectacolul explorează puterea feminină și dragostea ca forță de schimbare.

Pe 3 decembrie, începând cu ora 18:30, Foaierul Teatrului găzduiește lansarea cărții „Radu Afrim. Picătura prințului Rupert”, scrisă de actrița Ada Lupu. Seara se încheie cu spectacolul „Haga”, de Sasha Denisova, regizat de Cristian Hadji-Culea, la Sala Mare. Producția abordează teme contemporane de justiție și responsabilitate într-o poveste emoționantă și provocatoare.

Pe 4 decembrie, la Sala Teatru³, este programat spectacolul „Zi de bucurie”, de Ame Lygre, regizat de Radu Afrim.

Pe 5 decembrie, la ora 18:00, tot la Sala Teatru³, publicul poate urmări „Antologia dispariției”, o producție bazată pe proza feminină contemporană. Spectacolul regizat de Radu Afrim aduce o perspectivă poetică asupra poveștilor de viață și pierdere.

Ultima zi, 6 decembrie, începe cu dezbaterea „Fuziuni estetice, direcții și contextualizare în dramaturgia contemporană”, găzduită în Sala Foaier, la ora 12:00. Aceasta oferă ocazia unui dialog între profesioniștii din lumea teatrului, despre tendințele actuale ale scenei contemporane.

Spectacole de excepție, invitați speciali și perspective culturale

„Zilele Teatrului Național Iași” reprezintă nu doar o celebrare a artei teatrale, ci și un prilej de dialog cultural între profesioniști și spectatori. Evenimentele incluse în program, de la expoziții itinerante până la dezbateri, pun în valoare specificul identitar și universalitatea dramaturgiei.

Participarea personalităților din lumea teatrului internațional adaugă valoare evenimentului, transformând Iașul într-un punct de referință culturală. Publicul are ocazia să descopere atât producții consacrate, cât și noi perspective asupra artei scenice contemporane.

„Ne aflăm la cea de-a doua ediție a microstagiunii aniversare, un eveniment pe care îl organizăm o dată la doi ani și care se dorește a fi mai mult decât un simplu showcase. Este o celebrare a istoriei, continuității și performanței primului Teatru Național din țară și un prilej de a prezenta invitaților noștri din România și din alte opt țări cele mai apreciate producții montate, în ultima perioadă, pe scenele noastre. În plus, prin evenimentele conexe organizate, manifestarea noastră devine o platformă dinamică de dialog între profesioniștii teatrului de astăzi”, a declarat Cristian Hadji-Culea, director general al Teatrului Național Iași.

Prima ediție a Zilelor Teatrului Național Iași a avut loc în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie. Naționalul ieșean a organizat atunci un maraton cu 11 spectacole proprii și 4 evenimente conexe dedicate tuturor celor interesați de artele spectacolului, precum și ocazia de a întâlni personalități marcante din lumea teatrului, oaspeți din țară și din străinătate.

Ediția a II-a a Zilelor Teatrului Național Iași oferă iubitorilor de teatru o experiență unică, punând în lumină performanța artistică și continuitatea tradiției teatrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`