Prima pagină » Economic Local » Zilele Mediului, celebrate din plin la Iași! Agenția pentru Protecția Mediului Iași a pregătit multe activități pentru cetățeni – GALERIE FOTO

Zilele Mediului, celebrate din plin la Iași! Agenția pentru Protecția Mediului Iași a pregătit multe activități pentru cetățeni – GALERIE FOTO

21 mai 2022, 00:02,
Violina GORCINSCHI în Economic Local

Agenția pentru Protecția Mediului Iași vine cu un șir de evenimente pentru a sărbători Zilele Mediului. Astfel, între 17 mai și 9 iunie 2022 vor avea tot felul de activități informative, tombole și campanii de colectare a deșeurilor. Elevii din Iași se vor bucura de tururi ghidate, seminare, ateliere și vizite la diverse instituții.

În acest an, între 17 mai și 9 iunie 2022, vor avea loc o serie de acțiuni întreprinse de Agenția Pentru Protecția Mediului Iași, în colaborare cu alte instituții, în cadrul programului „Zilele Mediului 2022 la Iași – Avem o singură Planetă Pământ! Să avem cu toții grijă de ea!”. Acesta e dedicat celor două zile importante din calendarul ecologic: 22 mai, de Ziua Internațională a Diversității Biologice și 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului. Acțiunile întreprinse vor avea caracter informativ și vor fi dedicate atât elevilor, cât și celorlalți ieșeni interesați de acest subiect.

poster cu Zilele Mediului 2022

De Zilele Mediului, APM Iași desfășoară numeroase activități

De Zilele Mediului, se promovează eforturile pentru salvarea planetei

o fetita in fata unei urne de carton

Copiii ieșenilor vor învăța să recicleze

În perioada următoare, ieșenii vor avea acces la mai multe evenimente cu teme ecologice, acțiuni ce au ca scop conștientizarea de către populație a importanței salvării mediului înconjurător, a folosirii cumpătate a resurselor naturale și a reciclării ca modalitate de reducere a poluării. Două zile vor avea o importanță semnificativă în calendarul prezentat: 22 mai (Ziua Internațională a Diversității Biologice) și 5 iunie (Ziua Mondială a Mediului).

„Acţiunile, dedicate marcării a două dintre cele mai importante zile din calendarul ecologic, au caracter de informare – conştientizare urmărind să aducă  în atenţia publicului larg  nevoia urgentă  de protejare  a mediului, de utilizare raţională a resurselor naturale, de stopare a încălzirii globale şi a pierderii biodiversităţii,  de reciclare, de reducere a poluării, cerinţe esenţiale pentru o viaţa mai bună  pentru noi şi generaţiile care vin”, au declarat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

Printre partenerii care contribuie la desfășurarea acestor acțiuni se numără: Inspectoratul Școlar Județean Iași, Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu, Direcţia Silvică Iaşi, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi, Facultatea de Geografie şi Geologie şi Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, SC Salubris SA și Primăria Municipiului Iași,  EcoARENA, ECOTIC Moldova, Asociația Kre@tivIS.

un ecran

În cadrul evenimentelor se promovează și folosirea rațională a resurselor

Program de activități dedicate ieșenilor

un grup de copii de gradinita

În salvarea mediului se pune accent pe acțiunile personale ale fiecăruia

Organizatorii au pregătit multe acțiuni de informare și interactive pentru populație. Pe lângă educarea tinerilor, aceștia insistă ca și persoanele mai mature să participe și să învețe lucruri noi și importante despre protecția mediului. Pe lista activităților ce vor avea loc sunt înscrise seminare și ateliere în școli cu privire la gestionarea gunoiului reciclabil, acțiuni de curățenie în zonele cu deșeuri abandonate, tur ghidat în municipiul Iași la arborii-monument, porți deschise la Agenția pentru Protecția Mediului Iași. De asemenea, se va desfășura și o conferință internațională denumită „Mediul Actual și Dezvoltarea Durabilă – PESD”. Copiii ieșenilor se vor distra la un atelier de birdwatching (privirea păsărilor) ce se va ține în Delta Moldovei. În afară de acestea enumerate, au mai fost pregătite și multe alte evenimente interactive pentru cetățeni.

„Sperăm ca prin acţiunile şi mesajele transmise să sensibilizăm opinia publică faţă de problemele acute de mediu la nivel local dar şi global, să schimbăm mentalităţi şi să determinăm implicarea fiecaruia dintre noi –  autorităţi, instituţii, companii, comunităţi în solutionarea problemelor de mediu: calitatea necorespunzătoare a aerului, colectarea selectivă şi reciclarea deficitară a deşeurilor, distrugerea şi degradarea habitatelor şi pierderea biodiversităţii, eficienţă energetică, reducerea risipei alimentare etc. Iar acestea necesită acţiune urgentă astfel încât, oriunde ne-am afla – acasă, la şcoală, la serviciu sau în mijlocul naturii, atitudinea şi alegerile noastre să facă diferenţa:  reducerea  risipei de resurse (apă, energie, combustil, hrană etc.), cumpărăturile echilibrate, alegerea produselor ecologice, sortarea deşeurilor, reciclarea, protejarea plantelor, a animalelor, agricultură ecologică, transport ecologic, mersul pe jos, amenajarea şi îngrijirea spaţiilor verzi, respectarea regulilor de comportament în natură, reducerea poluării. Numai implicând-ne în acest fel cu responsabilitate vom avea cu toţii şansa către o lume sigură, verde, curată, mai echilibrată şi mai prosperă”, au precizat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

o sala de clasa si elevi care se uita la un ecran

În intervalul 17 mai-9 iunie 2022 au loc atât activități în cadrul școlilor, cât și în natură

Astfel, de Zilele Mediului, autoritățile și-au propus să îi facă pe ieșeni mai conștienți despre modalitățile de protecție și conservare a mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *