Pe măsură ce se apropie Paștele, gospodinele din întreaga țară încep pregătirile pentru curățenie și organizare. Totuși, potrivit tradiției creștine și obiceiurilor transmise din generație în generație, există trei zile din Săptămâna Mare în care spălatul rufelor este considerat un gest nepotrivit și chiar un păcat.
Este vorba despre Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Conform credințelor populare, aceste zile au o semnificație profund religioasă, iar încălcarea acestor reguli ar putea atrage ghinion asupra casei și familiei.
Zilele interzise pentru spălat și treburi grele
Tradiția spune că Joia Mare este dedicată pomenirii morților și marchează începutul Patimilor lui Iisus. În această zi, nu se spală, nu se face curățenie și nu se desfășoară activități zgomotoase, în semn de respect față de cei trecuți în neființă.
Vinerea Mare este considerată cea mai tristă zi din calendarul creștin ortodox, deoarece marchează Răstignirea Mântuitorului. Este o zi de post sever, tăcere și rugăciune. În această zi nu se spală, nu se gătește (decât mâncare de post, dacă este necesar) și nu se fac activități casnice.
Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, este rezervată pregătirilor liniștite pentru Înviere. Conform obiceiului, spălatul rufelor și alte treburi grele ar trebui deja finalizate, astfel încât această zi să fie petrecută într-o atmosferă calmă, de reculegere.
Ce spune Biserica despre aceste interdicții
Preotul Vasile Ioana, una dintre cele mai respectate voci ale Bisericii Ortodoxe din România, a explicat într-o intervenție publică faptul că interdicțiile privind spălatul nu sunt impuse în mod absolut de Biserică, ci fac parte dintr-o tradiție populară transmisă din generație în generație.
„În zilele de sărbătoare, în cursul săptămânii, nu spălăm. Atunci ne odihnim şi sărbătorim. De aceea nu ar trebui să spălăm. E adevărat că bunicile noastre spuneau că nu ai voie să speli, nici în Vinerea Mare, că s-a răstignit Domnul. Ai voie să speli și în Vinerea Mare, pentru că este o zi în care sigur că suferim pentru răstignirea Domnului și omul merge la Prohod”, a explicat părintele.
Cu toate acestea, mulți credincioși aleg în continuare să respecte aceste obiceiuri, nu din teamă, ci din dorința de a păstra viu spiritul sărbătorii și de a cinsti, prin gesturi simple, semnificația profundă a Săptămânii Mari.