Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu” din Iași organizează între 4 și 9 noiembrie 2024 o serie de evenimente dedicate cărții și educației, sub genericul „Biblioteca și Universitatea”. Programul include conferințe, expoziții și sesiuni de instruire, alături de un concurs inedit pentru studenți
Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu” din Iași, împreună cu Fundația BCU, pregătește o ediție specială a Zilelor Bibliotecii, menită să aducă în prim-plan continuitatea, profesionalismul și evoluția domeniului bibliotecar. În perioada 4 – 9 noiembrie 2024, iubitorii de carte, cercetătorii și studenții vor avea ocazia să participe la o serie de activități variate care includ conferințe, dezbateri profesionale și expoziții. Tema ediției din acest an, „Biblioteca și Universitatea”, reflectă legătura profundă dintre instituțiile academice și lumea cărților, subliniind rolul esențial al bibliotecii în susținerea educației și cercetării.
Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași
Evenimentele din acest an sunt organizate sub tema „Biblioteca și Universitatea”, subliniind rolul esențial al bibliotecilor în sprijinirea procesului educațional și cercetării universitare. În programul manifestării sunt incluse conferințe, dezbateri profesionale, expoziții și activități interactive dedicate iubitorilor de carte, bibliotecarilor și studenților, precum și concursuri care își propun să promoveze lectura.
Ceremonia de deschidere va avea loc luni, 4 noiembrie 2024, la ora 12:00, în Aula Bibliotecii, unde prof. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin de la Universitatea Tehnică „Gheorge Asachi” va susține conferința „Gheorghe Asachi – un om al cărții”. Pe parcursul săptămânii, alte personalități din mediul academic și cultural se vor reuni la Iași pentru a discuta tema de actualitate din domeniul științei informării. Printre acestea se numără dezbaterea „Patrimoniul instituțiilor de cultură”, desfășurată marți, 5 noiembrie, cu participarea unor invitați precum Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București și Ioan Cristescu, manager al Muzeului Național al Literaturii Române.
Activități interactive pentru studenți și pasionații de cultură
Simpozionul internațional „Biblioteca și patrimoniul” va avea loc miercuri, 6 noiembrie, de la ora 10:00, aducând împreună specialiști și cercetători din întreaga lume care vor împărtăși perspective interesante din domeniul biblioteconomic și al conservării patrimoniului.
Pentru a încuraja dobândirea de competențe digitale, joi, 7 noiembrie, începând cu ora 11:00, bibliotecarii vor avea ocazia să participe la o sesiune practică de utilizare a Google Drive și a altor instrumente digitale, organizată de Serviciul Informatizare și Tehnologii Digitale din cadrul bibliotecii.
În perioada 17 octombrie – 7 noiembrie, studenții sunt invitați să participe la un concurs inedit, intitulat „Cartea preferată”, în care vor realiza un book trailer pentru a-și prezenta cartea favorită într-un mod creativ. Clipurile participante vor fi postate pe platformele de social media ale bibliotecii și votate de public între 28 octombrie și 6 noiembrie, iar câștigătorii vor fi recompensați cu premii oferite de Fundația Bibliotecii Centrale Universitare.
În perioada 25 octombrie – 27 noiembrie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” va găzdui expoziția „Vasile Voiculescu: surugiu la cuvinte”, dedicată operei literare a poetului, alături de o expoziție specială dedicată arhitectului G. M. Cantacuzino, care poate fi vizitată la cerere.
Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11:00, în Sala „B. P. Hașdeu” va avea loc conferința „Deriva conservatorismului și criza firescului.
Anul trecut, zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași s-au organizat în perioada 6 – 11 noiembrie 2023.
Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași sunt deschise publicului, iar intrarea este liberă pentru toate evenimentele.