Prima pagină » National » Zile libere 2022: Cât vor avea liber bugetarii anul viitor

Zile libere 2022: Cât vor avea liber bugetarii anul viitor

13 dec. 2021, 11:24,
în National

Apropierea sfârșitului de an îi face pe mulți români să se gândească deja câte zile libere vor fi în 2022. Anul viitor vor fi 15 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale. Totuși, în 2022, multe zile acordate pentru sărbătorile legale vor fi în weekend, astfel încât nu pot fi considerate cu adevărat zile libere pentru români.

Astfel, primele 2 zile ale anului, respectiv 1 și 2 ianuarie 2022, vor cădea în weekend.

Vestea bună pentru bugetari, în principal, este că vor fi trei weekend-uri vor fi mai lungi, adică vor avea 3 zile libere în plus pe lângă week-end-urile obișnuite. Asta deoarece sărbătorile legale vor fi fie lunea, fie vinerea.

calendar 2022 zile libere

În plus, pe lângă cele 3 weekend-uri prelungite, mai sunt și alte sărbători care cad în preajma weekendurilor. Este vorba despre Paște și Rusalii, unde avem Vinerea Mare este liberă, la fel ca și lunea de după Paște și Rusalii.

Pe lângă zilele acordate legal, s-ar putea să se mai creeze niște punți între zilele libere acordate pentru sărbătorile legale și weekend. Astfel, în 2022, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, va exista această posibilitate. Deoarece aceste zile cad joi, s-ar putea să se decidă să fie acordată liberă și ziua de vineri.

În 2021, au fost tot 15 zile libere legale din 2021, însă s-au creat mai multe punți pentru a lega zilele libere de weekend. Anul acesta, 8 dintre sarbatorile legale 2021 au fost în weekend.

calendar 2022 zile libere

Zile libere 2022: Când vor fi liberi bugetarii

Sărbătorile legale din 2022 vor avea loc pe:

  • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile
  • 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
  • 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
  • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
  • 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
  • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

calendar 2022 zile libere

Zile libere 2022: Ce spun sindicaliștii

Preşedintele Sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, în legătură cu zilele libere, că i se par aberante punțile create în ultimii ani între zilele libere legale și weekend-uri.

„Aceste punţi care se fac cu zilele libere legale, din punctul nostru de vedere, sunt aberante în modul în care sunt acordate. În sensul în care sunt stabilite cu 3-4 zile înainte, sunt în sectorul bugetar cu obligativitate de recuperare, iar cum s-a întâmplat acum în decembrie perioada de recuperare e foarte scurtă, deci probabil recuperarea va fi mai puţin eficientă şi reală ca atare“, a declarat Bogdan Hossu.

Totuși, preşedintele Sindicatului Cartel Alfa susține că din punct de vedere statistic România este sub media europeană a zilelor libere.

„Sunt ţări care au mai multe zile libere decât România, sunt mai bogate în zile libere. Am discutat cu noul ministru al Turismului ca în ianuarie să se anunţe oficial pentru tot anul când vor fi punţi pentru zilele libere legale pentru ca oamenii să-și poată programa mici concedii”, a menționat Bogdan Hossu.

calendar 2022 zile libere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *