La începutul acestei luni, un grup de cunoscuți directori și manageri de la celebre instituții publice din Iași urmează să fie evaluați pentru a ocupa funcția și pentru următorii patru ani. Pe acest plan, deja au loc schimbări importante. Toate acestea se află în subordinea Consiliului Județean Iași. Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova”, a luat notă maximă și va ocupa poziția și în următorii ani. De asemenea, și scriitorul Ioan Holban are șanse mari să se ocupe de directoratul Teatrului „Luceafărul”, în viitor. Pe de altă parte, după 31 de ani de activitate și 18 ani ca director, Adrian Ardeleanu și-a dat demisia din funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
Un grup de cunoscuți directori și manageri de la celebre instituții publice din Iași sunt evaluați, chiar în aceste zile, pentru a ocupa funcția și în următorii patru ani. Deja au loc schimbări importante. Toate acestea se află în subordinea Consiliului Județean Iași (CJI). Concret, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova”, a luat notă maximă și va ocupa poziția și în următorii ani. De asemenea, și scriitorul Ioan Holban are șanse mari să se ocupe de directoratul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, în viitor.
Pe de altă parte, după 31 de ani de activitate și 18 ani ca director (din 2003), Adrian Ardeleanu și-a dat demisia din funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT). Surse din cadrul Consiliului arată că Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, ar fi preferat pentru această poziție.
Adrian Ardeleanu, despre cele mai frumoase și originale tradiții sau obiceiuri ale românilor
Adrian Ardeleanu, director al CJCPCT, a fost omul care a dus mai departe tradiția faimosului Târg de Ceramică „Cucuteni 5000”, a mers în teritoriu și i-a promovat pe oamenii care au continuat să ducă mai departe munca strămoșilor.
„Au fost ani buni de când mă preocupă acest univers și am mers în toate satele din județul Iași. Chiar am dezvoltat și susținut oameni din localități precum Buhalnița, Heleșteni, Scânteia, Ruginoasa, Pârcovaci, Deleni, Hârlău, Târgu Frumos, Scobinți… Am avut o mare bucurie să văd că sunt implicați foarte mulți tineri care sunt doritori să facă așa ceva. E foarte important și pentru comunitatea locală de acolo, deoarece este scoasă din rutină și simte că este valorizată”, declara, într-un interviu pentru BZI LIVE, Adrian Ardeleanu.
De la Târgul „Cucuteni 5000”, la Tezaurul Uman Viu UNESCO
Dincolo de toate acestea, a fost remarcabil faptul că, deja, fostul director al CJCPCT Iași a dus mai departe și faima Târgului de Ceramică „Cucuteni 5000” și a introdus doi olari în Tezaurul Uman Viu. Astfel, programul „Tezaure Umane Vii – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
„Da, a fost o inițiativă pe care am demarat-o și care a făcut ca meșterii olari Constantin Curecheriu, din localitatea Sticlăria, comuna Scobinți, și Dumitru Ifrim, din Schitu Stavnic, să primească distincția. De asemenea, am continuat tradiția Târgului de Ceramică «Cucuteni 5000», care este un brand al Iașului și unde am reușit să aducem artiști în olărit cu produse autentice și fără a transforma evenimentul într-o manifestare de proastă calitate. Așa am încercat să ducem mai departe valorile noastre alături de alte și alte activități precum Festivalul «Trandafir de la Moldova», «Din Bătrâni din Oameni Buni», momente care să creeze o emulație unde tinerii să se implice”, a conchis Adrian Ardeleanu.
Un nou regulament pentru evaluarea managementului instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași
De reliefat că un nou regulament pentru evaluarea managementului instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași a fost avizat pe 24 februarie 2021. Aleșii CJ Iași au aprobat atât regulamentul, cât și calendarul legat de evaluarea a 6 din 7 manageri ai instituțiilor de cultură aflate în gestionarea directă. În calcul vor fi luați șefii de la Ansamblul Folcloric Profesionist
„Constantin Arvinte”, ai Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”. De asemenea, sunt evaluați și șefii de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). În listă apar și cei de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, precum și de la Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale. Managerii instituțiilor de cultură din Iași sunt evaluați an de an pentru a se vedea dacă și-au îndeplinit obiectivele asumate în planul de management.
„În vederea evaluării, managerii instituțiilor publice de cultură subordonate vor prezenta un raport de activitate pentru perioada evaluată. În cazul în care nota finală se situează sub 7, rezultatul evaluării este nesatisfăcător, situație în care Consiliul Județean Iași are obligația de a organiza concurs de proiecte de management”, se arată în proiectul de hotărâre avizat de plenul CJ Iași.