Prima pagină » Local » Zi zbuciumată la UPU ”Sf. Spiridon” după sărbătorile de iarnă! Sute de pacienți au ajuns de urgență la spital. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”A fost o gardă grea în urgență”
Zi zbuciumată la UPU ”Sf. Spiridon” după sărbătorile de iarnă! Sute de pacienți au ajuns de urgență la spital. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”A fost o gardă grea în urgență”

Zi zbuciumată la UPU ”Sf. Spiridon” după sărbătorile de iarnă! Sute de pacienți au ajuns de urgență la spital. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”A fost o gardă grea în urgență”

05 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

După zilele de foc din perioada sărbătorilor de iarnă, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean ”Sf. Spiridon” a fost din nou luată cu asalt de sute de pacienți. Medicii ieșeni abia au făcut față numărului foarte mare de solicitări în prima zi de luni din anul 2022

Sute de pacienți au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic „Sf. Spiridon”, Iași, în prima zi, luni, 3 ianuarie 2022. Cele mai multe cazuri au fost pe fondul consumului excesiv de mâncare și de alcool în perioada Sărbătorilor de iarnă. În doar 24 de ore au ajuns în UPU 300 de pacienți.

”Prima zi de luni a anului, 3 ianuarie 2022, a fost o gardă «tradițională», grea în urgență. Au fost 300 de prezentări în doar 24 de ore, ceea ce înseamnă foarte mult. Marea patologie a fost cea gastro-intestinală, multe situații de hemoragii digestive superioare, severe, multe situații de boli hepatice cronice complicate cu decompensări vasculare. Pe de altă parte, a fost multă patologie gastro-intestinală, secundară consumului de alcool și de alimente nu întotdeauna potrivite sau în cantitățile potrivite. A fost nevoie și de internarea unor pacienți la chirurgie și de intervenții chirurgicale.

Au fost și foarte multe traumatisme, căderi pe gheață, pe zăpadă în urmă cu câteva zile. Acestea sunt persoane care au stat acasă și care au venit abia luni la spital. S-au efectuat internări în ortopedie sau cazurile au fost rezolvate în urgență cu o monitorizare a pacienților mai departe în ambulator. Și patologia cardio-vasculară a revenit, multe decompensări cardio-vasculare la pacienți care au rămas acasă și au venit târziu la spital”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Numărul cazurilor Covid-19 a început din nou să crească

Medicii ieșeni au observat în ultimele zile o creștere a numărului de cazuri Covid-19, însă nu au fost înregistrate cazuri foarte grave. La Iași, au fost depistate și câteva cazuri de gripă, primele din acest sezon.

”Constatăm, atât în dispecerat, cât și în Unitatea Primire Urgențe, creșterea numărului pacienților cu suspiciune de infecție Covid-19. Au fost și cazuri care au necesitat îngrijire în Terapie Intensivă, transferate către Iași, din alte orașe. La Iași sunt în continuare mai mulți pacienți infectați decât au fost în luna decembrie 2021. Din fericire, nu sunt cazuri foarte severe și sperăm să se păstreze un număr mic de infectări și un număr foarte mic de terapie intensivă. Au apărut și primele cazuri de gripă, pe care le-am diagnosticat și le-am transferat către Spitalul de Boli Infecțioase”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Aceeași situație a fost și în perioada Crăciunului

Medicii ieșeni s-au confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de pacienți în comă alcoolică sau cu alte afecțiuni provenite în urma consumului mare de alcool. Într-o singură gardă, de Crăciun, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean „Sf. Spiridon” au ajuns aproximativ 200 de pacienți, cei mai mulți în urma consumului de alcool. Aproximativ 15 la sută din pacienții care au ajuns la spital în acea perioadă, aproximativ 150-200 de persoane, au fost pacienți cu etilism acut. Cel mai grav caz a fost al unui bărbat în vârstă de 54 de ani, care a ajuns cu o alcoolemie record, de 9 la mie și aproape înghețat. Medicii l-au resuscitat timp de 9 ore, dar efortul lor a fost în zadar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *