Prima pagină » Actualitate » Zi decisivă pentru fosta şefă DIICOT. Alina Bica, în fața judecătorilor din Italia – UPDATE
Zi decisivă pentru fosta şefă DIICOT. Alina Bica, în fața judecătorilor din Italia - UPDATE

Zi decisivă pentru fosta şefă DIICOT. Alina Bica, în fața judecătorilor din Italia – UPDATE

13 iul. 2020, 11:01,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Astăzi, 13 iulie 2020, este o zi decisivă pentru Alina Bica, fosta şefă DIICOT. Aceasta a fost reținută săptămâna trecută în Italia! Fosta șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ajunge, luni, în fața judecătorilor din Peninsulă care vor decide dacă o mențin în arest până la extrădare. În România. Alina Bica are de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare.

UPDATE: Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, prinsă în Italia și arestată, rămâne în custodia Poliției italiene până în momentul în care va fi extrădată în România, au declarat, luni, surse apropiate anchetei. Astfel, Alina Bica va sta în arest la domiciliu până în momentul extrădării.

Alina Bica, fosta şefă DIICOT, prezenta în fata judecătorilor italieni

Magistraţii din statul italian discută luni dacă Alina Bica va rămâne în arest până la extrădarea în România sau va fi eliberată. De asemenea, tot atunci expiră și termenul legal pentru stabilirea măsurii.

Fosta șefă DIICOT va fi prezentată în fața instanței, unde își va spune punctul său de vedere cu privire la aducerea în țară pentru executarea condamnării la 4 ani de închisoare în dosarul lui Ovidiu Tender.

Instanța din Peninsulă are la dispoziție nu mai puţin de 48 de ore pentru a discuta sub ce măsură așteaptă fosta șefă a DIICOT procesul privind extrădarea în România, termen care expiră chiar luni.

Ce pot decide judecătorii

Judecătorii din Italia pot decide prelungirea arestului preventiv, eliberarea pe cauțiune sau consemnarea la domiciliu. Și în cazul omului de afaceri Ion Bene are loc o audiere asemănătoare și este așteptată decizia instanței italiene.

Alina Bica și Ioan Bene au fost depistați de polițiștii italieni vineri, în aceeași zonă. Anunțul a fost făcut vineri seară de Poliția Română. După decizia instanței italiene, cei doi urmează să fie aduși în țară.

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, este dată în urmărire internațională cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor în dosarul, și Ioan Bene este de asemenea condamnat în România și urmărit internațional.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, în data de 27 noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica, fugară din România, a fost dată în urmărire internațională pentru executarea pedepsei, potrivit procedurii.

A fugit în Costa Rica

Alina Bica a fugit inițial în Costa Rica, ea fiind în libertate din decembrie 2018, după ce instanţa supremă a suspendat executarea pedepselor, ca urmare a admiterii în principiu a contestaţiei în anulare, după decizia Curţii Constituţionale privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Omul de afaceri Ion Bene, urmărit internațional și el cu mandat de arestare, a fost condamnat la 6 ani și 2 luni pentru fals în înscrisuri și uz de fals, evaziune fiscală. Ioan Bene a fost dat în urmărire după ce s-a sustras încarcerării în urma condamnării în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, la data de 31 ianuarie 2018. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Bene la 3 ani şi 8 luni închisoare şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.

A doua sentință a primit-o în 30 octombrie 2019. Tribunaul Bucureşti l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Ioan Bene a condus mai multe firme care au derulat proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional” Avram Iancu” Cluj. Acesta avea în derulare şi proiecte imobiliare, este şi cumpărătorul fostului hotel” Continental” din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care voia să îl reabiliteze.”, potrivit autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *