Prima pagină » Local » Zi decisivă pentru extinderea ansamblului Palas! Patru birouri de arhitectură au prezentat propunerile în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Culturii – FOTO/ LIVE VIDEO

Zi decisivă pentru extinderea ansamblului Palas! Patru birouri de arhitectură au prezentat propunerile în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Culturii – FOTO/ LIVE VIDEO

30 iun. 2022, 02:00, 2 ,
Ciprian Boaru în Local

Au fost prezentate oficial cele 4 soluții ale birourilor de arhitectură în cadrul concursului internațional organizat de grupul Iulius. Prezentarea tehnică va fi organizată în cursul acestei zile, ocazie cu care va fi desemnat și câștigătorul. La eveniment au fost prezenți reprezentanții administrației locale și ai mediului de afaceri

Compania Iulius a lansat concursul de arhitectură pentru extinderea ansamblului Palas, în zona Sf. Andrei. În cursul zilei de ieri, 29.06.2022, la Palatul Culturii, au fost prezentate proiectele celor patru birouri de arhitectură: Foster + Partners, MVRDV, Unstudio și Zaha Hadid Architects, în cadrul vernisajului expoziției „Un Iași pentru Viitor”. Reprezentanții birourilor de arhitectură au declarat că abia așteaptă să participe în cadrul concursului, astăzi fiind programată și jurizarea proiectelor. Inițiativa grupului Iulius a fost anunțată în urmă cu mai bine de 2 ani,  când s-au dezbătut la Primăria Iași proiectele de extindere spre zona Sf. Andrei. Zeci de invitați au avut ocazia ieri să admire machetele puse la dispoziție de arhitecți. Astăzi este programată prezentarea tehnică a proiectelor, urmând ca în cursul zilei să fie desemnat și câștigătorul. Juriul este format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Matei Bogoescu, Mihai Corneliu Drișcu, Dragoș Ciolacu și istoricul Cătălin Turliuc.

Zi decisivă pentru extinderea ansamblului Palas în centrul Iașului

Arhitecții înscriși în cadrul concursului internațional au trebuit să aibă în vedere ca soluțiile să integreze vestigiile istorice și să respecte contextul istoric, dar și particularitățile zonei.

„Noua zonă de dezvoltare se particularizează prin amplasarea sa în centrul orașului, arealul de atractivitate urbană cel mai deosebit, accesibil și vizibil al Iașului, ce concentrează clădiri importante și valoroase, din punct de vedere arhitectural. Prin acest concurs internațional de specialitate se dorește o soluție urbanistică reprezentativă care să fie un liant între patrimoniul existent al Iașului și arhitectura contemporană. Tema de concurs a fost gândită astfel încât să îndeplinească o serie de obiective, extrase inclusiv din modul în care ieșenii văd dezvoltarea orașului, așa cum a reieșit în urma studiului realizat de IULIUS în noiembrie 2021”, transmit reprezentanții grupului Iulius.

În acest moment, lucrările la clădirile de birouri de la Palas Campus avansează rapid.

Zeci de invitați la vernisajul expoziției

La vernisaj au fost prezenți și reprezentanții administrației locale, dar și ai mediului de afaceri din Iași. Primarul Mihai Chirica a salutat inițiativa grupului Iulius.

„Este foarte dificil, pentru un primar, să te pronunți în privința rezultatelor acestui concurs, de asta cred că juriul va alege soluția corectă. Sunt convins că orice soluția va fi, va fi bine. Merită toată aprecierea făcută de domnul Iulian Dascălu. Va fi un câștig pentru noi toți”, a declarat edilul. Și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a transmis un mesaj.

„Trebuie să-i mulțumim lui Iulian Dascălu că, de aproape 20 de ani, contribuie la dezvoltarea Iașului. Pe Sfântul Andrei avem un pol de dezvoltare a orașului. Administrația trebuie să țină pasul cu mediul de afaceri”, a precizat Costel Alexe în cadrul vernisajului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *