Zi decisivă pentru eliminarea pensiilor speciale, miercuri, 17 februarie, când se reunesc Senatul şi Camera Deputaţilor pentru constituirea unor comisii parlamentare comune. Una dintre aceste comisii vizează pensiile speciale ale parlamentarilor.
Comisia pentru statut urmează să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectele sunt iniţiate de PSD, PNL și USR-PLUS.
Pensiile speciale ale parlamentarilor înseamnă zeci de milioane de lei anual, fiind nu mai puțin de 542 de beneficiari de pensii în urma efectuării unuia sau mai multor mandate de deputat.
Cea mai mică pensie a unui fost parlamentar este 2.037 de lei brut, fiind 86 de foşti parlamentari care încasau lunar, la începutul anului, această sumă.
Cea mai mare sumă încasată de un fost parlamentar este de 12.168 de lei. Această sumă este luată de patru foşti deputaţi. Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridica la 33.227.364 lei.
Reprezentanții PSD au scris miercuri, 17 februarie, pe pagina de Facebook a partidului că parlamentarii partidului vor vota împotriva pensiilor speciale. Cei de la PSD arată că și cei de la PNL și USR-PLUS vor avea ocazia să se țină de cuvânt, după 600 de zile.
„Noi ne ținem de cuvânt! Astăzi PSD va vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. La 600 de zile de când promiteau eliminarea pensiilor speciale, PNL și USR-PLUS au ocazia să-și respecte cuvântul dat.”, au scris reprezentanții PSD pe pagina de Facebook a partidului.
Ludovic Orban: „Raportul va fi votat miercuri în plen“
Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că proiectele de eliminare a pensiilor speciale urmează să fie trimise Comisiei pentru statut imediat după constituirea acesteie, în vederea elaborării raportului care va fi votat de plen.
„Raportul va fi dezbătut miercuri. Oricum am stabilit un termen de maxim o săptămână. Dacă va fi posibil, îl vom introduce pe ordinea de zi de plen de miercuri. ”Partidul Național Liberal a decis în unanimitate în biroul politic, am luat această decizie ca să nu mai existe niciun dubiu, susținerea proiectului de lege care modifică statutul deputaților și senatorilor prin care se desființează pensiile speciale ale parlamentarilor. Deci noi vom vota când se va introduce în dezbaterea Camerelor reunite, acest proiect de lege, noi vom vota pentru“, a declarat Ludovic Orban.
Dan Barna: „Decizia se va lua săptămâna viitoare“
Dan Barna, președintele USR, a precizat că săptămâna viitoare, cel târziu, se va decide eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
„Obiectivul la momentul acesta este ca, miercuri, Comisia de statut să finalizeze dezbaterile până la încheierea plenului reunit. Sperăm să avem şi un vot, dar în fiecare zi mai descoperim încă o petardă, o grenadă lăsată de PSD pe parcurs. Dacă se întâmplă miercuri sunt foarte fericit. În cel mai rău caz, dacă apare orice, un element imprevizibil, săptămâna viitoare va fi cu siguranţă”, a menționat Dan Barna.
Kelemen Hunor: Să impozităm pensiile speciale cu 99% valoarea care depășește indemnizația președintelui României
Vicepremierul Kelemen Hunor a cerut ca impozitarea pensiilor speciale să se facă la nivelul raportat la indemnizația președintelui României, astfel încât să fie impozitată cu 99% orice pensie mai mare decât salariul președintelui.
„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui României. Tot ce este un venit din pensii peste această sumă se impozitează cu 99%. Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă. Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just. Mie nu îmi plac abordările populiste de dragul de a fi mai frumos decât colegul din politică”, a spus Kelemen Hunor.