Prima pagină » International » Zelenski spune că războiul se întoarce la Putin acasă, după ce Ucraina a intrat în Rusia cu tancuri
Zelenski spune că războiul se întoarce la Putin acasă, după ce Ucraina a intrat în Rusia cu tancuri

Zelenski spune că războiul se întoarce la Putin acasă, după ce Ucraina a intrat în Rusia cu tancuri

12 aug. 2024, 23:41,
în International

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, că incursiunea declanșată marțea trecută de forțele Kievului în regiunea rusă de frontieră Kursk este „catastrofa acestui război” pentru Moscova.

El a amintit de tragedia submarinului Kursk, care s-a produs acum 24 de ani, și în care au murit 118 oameni, notează Agerpres.

„Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub președintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul submarinului Kursk. A fost începutul simbolic al guvernului său. Și acum, este clar care va fi sfârșitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operațiunea ofensivă începută de forțele ucrainene marțea trecută.

„Rusia a adus războiul la alții, acum războiul se întoarce la el acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea și, cu siguranță, vom garanta pacea”, a continuat el.

Asaltul major al Kievului în Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina

Potrivit liderului ucrainean, asaltul major al Kievului în Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina. Forțele Kievului au capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean, a explicat el.

„Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forțată să facă pace”, a anticipat Volodimir Zelenski.

El a mai arătat că regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de peste 2.000 de ori ținta atacurilor transfrontaliere rusești, începând cu din luna iunie.

Președintele ucrainean a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situația de pe front.

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de președinte, Sîrski a afirmat că forțele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse.

Trupele ucrainene controlează 28 de localități

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a confirmat, luni, că trupele ucrainene controlează 28 de localități cu o populație de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuați din zonele apropiate de linia frontului.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, tot luni, armatei sale să respingă unitățile ucrainene dincolo de graniță, după ofensiva-surpriză din 6 august.

„Principala sarcină a Ministerului (rus al) Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre și să asigure o securitate fiabilă frontierelor”, a cerut președintele rus, la începutul unei reuniuni pe tema situației de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *