Prima pagină » International » Zelenski spune că Donald Trump ar trebui să prezinte planul său de a pune capăt rapid războiului cu Rusia
Zelenski spune că Donald Trump ar trebui să prezinte planul său de a pune capăt rapid războiului cu Rusia

Zelenski spune că Donald Trump ar trebui să prezinte planul său de a pune capăt rapid războiului cu Rusia

03 iul. 2024, 18:41,
BZI.ro, în International

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Donald Trump ar trebui să prezinte planul său de a pune capăt rapid războiului cu Rusia, avertizând că orice propunere trebuie să evite încălcarea suveranității națiunii.

„Dacă Trump știe cum să termine acest război, ar trebui să ne spună astăzi”, a declarat Zelenskiy într-un interviu acordat Bloomberg Television la Kiev miercuri. „Dacă există riscuri pentru independența Ucrainei, dacă ne pierdem statalitatea – vrem să fim pregătiți pentru asta, vrem să știm”.

Fostul președinte american, care îl devansează în sondaje pe președintele Joe Biden înaintea alegerilor din noiembrie, s-a lăudat că va pune capăt războiului până la preluarea mandatului, în ianuarie. În dezbaterea televizată de săptămâna trecută, Trump a criticat miliardele de dolari cheltuite pentru apărarea Ucrainei, spunând că aceasta „nu câștigă războiul”.

Liderul ucrainean a deplâns întârzierile în livrările de arme

Într-un interviu de aproape o oră, liderul ucrainean a deplâns întârzierile în livrările de arme din partea aliaților occidentali și a spus că este „potențial pregătit” să se întâlnească cu Trump pentru a asculta propunerile echipei sale.

„Ei nu pot planifica viața mea și viața poporului nostru și a copiilor noștri”, a spus el. „Vrem să înțelegem dacă în noiembrie vom avea sprijinul puternic al SUA sau vom fi singuri”.

Liderul ucrainean a avut o relație tensionată cu Trump, care în timpul președinției sale l-a acuzat în mod constant pe Zelenski de corupție și, la scurt timp după alegerea fostului comediant în 2019, s-a sprijinit pe el pentru a investiga acuzațiile împotriva lui Biden – o mișcare care a declanșat prima sa destituire.

Zelenski a contestat, de asemenea, ideea că Ucraina pierde, respingând termenul „impas” pentru a descrie conflictul. El a declarat că forțele Kievului sunt mai bine poziționate din punct de vedere al efectivelor decât erau în urmă cu câteva luni, iar o nouă contraofensivă este o chestiune de înarmare a brigăzilor sale.

„Nu este un impas, este o situație problematică”, a spus el. „Un impas înseamnă că nu există nicio cale de ieșire. Dar o problemă poate fi rezolvată dacă cineva are voința și are instrumentele necesare. Noi avem voința, iar instrumentele – nu au sosit încă”.

Pe măsură ce invazia declanșată de Rusia intră în cel de-al treilea an, stocurile tot mai mici de arme și muniții au fost exploatate de armata rusă, care a făcut progrese progresive de la începutul anului.

În timp ce Zelenski a lăudat pachetul de asistență în valoare de 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA în acest an – după o întârziere de șase luni – el a declarat că echipamentele au nevoie de prea mult timp pentru a ajunge pe front.

„Aceasta este cea mai mare tragedie a acestui război, că între decizie și fapta reală, avem o așteptare foarte, foarte, foarte lungă”, a declarat Zelenski.

China ar putea juca un „rol extraordinar” în rezolvarea conflictului

China ar putea juca un „rol extraordinar” în rezolvarea conflictului, deoarece Moscova este atât de dependentă de piața sa pentru exporturi, susține Zelenski. El a sugerat că SUA și China, dacă ar lăsa deoparte neînțelegerile, ar putea acționa împreună pentru a pune capăt războiului.

Cu toate acestea, la o zi după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban – aflat la prima sa vizită la Kiev în timpul războiului – l-a îndemnat pe Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, liderul ucrainean a respins ideea. El a spus că cei care pledează pentru un astfel de scenariu nu au reușit să articuleze cum ar funcționa o încetare a focului.

„Nimeni nu are un răspuns”, a spus Zelenski. „Nu acuz, doar explic”.

Zelenski a refuzat să se pronunțe cu privire la performanța dezastruoasă a lui Biden în dezbaterea de săptămâna trecută, pe care a spus că a urmărit-o. În loc de politica internă, el a evaluat poziția fiecărui candidat cu privire la Ucraina.

Cu toate acestea, el a spus că, în calitate de fostă personalitate de televiziune, mediul poate influența modul în care publicul percepe un lider. Dincolo de optică, liderul american va convinge dacă va arăta „pași puternici, decisivi”, a spus Zelenski.

Comentarii
  • Americanii vor alege oprirea conflictului in momentul cand buzunarul lor va fi plin de comenzi europene 🤑 (arme, avioane, tancuri etc). Atat timp cât războiul nu-i afectează pe ei direct, nu suferă. De „frica” rușilor tarile din europa plasează comenzi 24/24, vrăjeală ieftină pe banii nostri ca să iasă america din criză. Deznodământul e simplu. Rușii vor rămâne cu teritoriile luate, atat timp cat Ucraina nu le mai poate recupera. Oricum linia a fost trasată, deja e granița. Rușii nu vor renunța niciodată acele teritorii, iar Ucraina nu va mai avea nici bani, nici arme, nici oameni sa recupereze acele teritorii. Asta este viața! Încă o țară distrusă de fanteziile europene si americane.

  • Marii producatori de armament terorizeaza tarile cu frica de rusi ca sa se cumpere masiv armament de triliarde de euro , tarile si-au vandut armamentul vechi, ruginit sub masca ajutorului, nu plateste o ia colonie pentru datorii. Se termina acest razboi , trebuie sa faca ei alt razboi , productia de armament nu poate stagna .Nici acum ucrainienii nu inteleg parsivenia americii , occidentului, ue, ei visau ca ue este raiul pe pamant si america este mama cea buna dar au dat cu nasul in rahat, cunoastem noi romanii prea bine acesta bunatate fatarnica a americii , plina de interese.

  • teritoriul actual al României a fost invadat de Rusia de 12 ori între secolele 18 şi 20,ne kkm in ruski mir

  • Armamentul ,,ruginit „i-a plesnit pe rusi in UA de au vazut stele verzi. Cel putin pentru urmatorii 50 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *