Prima pagină » International » Zelenski le cere din nou aliaţilor să permită Ucrainei atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus
Zelenski le cere din nou aliaţilor să permită Ucrainei atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus

Zelenski le cere din nou aliaţilor să permită Ucrainei atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus

02 sept. 2024, 20:00,
în International

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că aliaţii occidentali ai Ucrainei ar trebui nu doar să-i permită ţării sale să le utilizeze armele trimise pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus ci şi să-i furnizeze mai multe arme de acest tip, relatează Reuters, conform Agerpres.

Ucraina le cere de multă vreme partenerilor săi să-i permită să tragă cu armele occidentale în profunzimea teritoriului duşman, iar aceste apeluri au crescut în intensitate după atacurile ruse masive asupra instalaţiilor energetice, a altor infrastructuri şi a clădirilor rezidenţiale.

Zelenski a spus că Ucraina este „mai pozitivă”

După o întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof în oraşul ucrainean Zaporojie de luni, Zelenski a spus că Ucraina este „mai pozitivă” în privinţa perspectivelor de a primi permisiunea pentru astfel de tiruri în profunzime.

„Astăzi, numai a acorda permisiune nu este suficient”, a spus el, adăugând că aliaţii ar trebui să asigure livrări de arme care să fie utilizate în astfel de atacuri.

El a spus că a discutat cu Dick Schoof despre întărirea apărării aeriene. Zelenski a menţionat că există „unele idei” privind modul de a mări flota de avioane F-16 donate de aliaţi, dintre care unul a fost pierdut într-un accident săptămâna trecută.

„Vom continua să furnizăm echipament de apărare aeriană, şi F-16, şi finanţare pentru muniţii”, a spus Schoof.

Premierul olandez a adăugat că Olanda va furniza Ucrainei circa 200 de milioane de euro drept sprijin pentru a-şi repara infrastructura energetică şi ca asistenţă umanitară.

Olanda va livra turbine de gaz recondiţionate în valoare totală de 29,5 milioane de euro

Olanda va livra turbine de gaz recondiţionate în valoare totală de 29,5 milioane de euro şi a alocat 45 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii energetice, a precizat Ministerul de Externe olandez într-un comunicat.

Banii provin dintr-un fond de ajutor de 400 de milioane de euro pe care guvernul olandez l-a promis Ucrainei anterior în acest an.

Zelenski a vorbit şi despre situaţia de pe linia frontului, afirmând că ofensiva în regiunea rusă Kursk se desfăşoară „conform planului”. El a adăugat că operaţiunea poate contribui la uşurarea presiunii asupra frontului Pokrovsk din estul Ucrainei, unde Rusia şi-a accelerat avansul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *