Prima pagină » Razboi în Ucraina » Zelenski laudă decizia CPI de a emite mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova
Zelenski laudă decizia CPI de a emite mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova

Zelenski laudă decizia CPI de a emite mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova

17 mart. 2023, 21:42,
în Razboi în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat vineri decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare a președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova.

„Astăzi avem o decizie semnificativă a justiției internaționale. Într-un caz care are perspective reale”, a spus Zelenski în discursul său de noapte de vineri. „Aceasta este o decizie istorică care va duce la o responsabilitate istorică.”

Au fost înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor

Președintele ucrainean a spus că investigațiile din propria țară au sugerat, de asemenea, că Rusia a avut o implicare directă în deportarea forțată a copiilor în Rusia.

„În procesul penal cercetat de oamenii noștri de drept, au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a spus el. „O astfel de operațiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”.

Zelenski a continuat să mulțumească CPI și procurorului șef Karim Khan. El a numit deportarea forțată a copiilor „reală”.

Până acum, oficialii ucraineni au reușit să returneze 300 de copii care fuseseră deportați forțat în Rusia.

Ce a invocat Curtea Penală Internațională

Judecătorii de cameră preliminară au apreciat că există „motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni”.

Judecătorii au luat în considerare emiterea de mandate secrete, dar au decis că publicarea acestora ar putea „contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni”. Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția CPI.

Un grup de anchetă ONU estima joi că transferul de către Rusia a unor copii ucraineni în zone aflate sub controlul său, în Ucraina, dar şi pe propriul teritoriu rusesc, constituie o ”crimă de război”, relatează News.ro.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

Mai recent, ministrul francez de Externe Catherine Colonna aprecia că un proces al lui Vladimir Putin la CPI reprezintă ”o posibilitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`