Prima pagină » International » Zelenski a anunţat că avioanele de război F-16 sunt deja utilizate. „Și vor fi mai multe”
Zelenski a anunţat că avioanele de război F-16 sunt deja utilizate. „Și vor fi mai multe”

Zelenski a anunţat că avioanele de război F-16 sunt deja utilizate. „Și vor fi mai multe”

08 aug. 2024, 19:00,
în International

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că avioane de război F-16 de fabricaţie americană sunt deja utilizate în spaţiul aerian al Ucrainei, scrie agenția spaniolă de presă EFE.

„F-16-urile sunt deja pe cerul Ucrainei şi vor fi mai multe”, a transmis liderul ucrainean, într-un mesaj postat pe conturile sale de pe rețelele de socializare, unde a publicat un clip video în care rezumă eforturile administraţiei sale de a obţine acest tip de sisteme de apărare occidentale, potrivit Agerpres.

„Încă din prima zi a invaziei ruse pe scară largă, Ucraina le-a cerut partenerilor săi să închidă cerul sau să furnizeze avioane”, a precizat Zelenski.

„Ştiam că este fezabil, că lumea are puterea de a face acest lucru. Combinăm eforturile politice, diplomatice şi militare în acest scop. Încetul cu încetul, pas cu pas, obţinem rezultatul”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El nu a dezvăluit atunci care sunt țările ce au trimis Ucrainei primele avioane de vânătoare F-16

Zelenski a anunţat sosirea acestor avioane în ţara sa la sfârşitul săptămânii trecute, într-un mesaj în care le-a mulţumit pentru acest sprijin aliaţilor Ucrainei, menţionând în special Danemarca, Olanda şi Statele Unite.

El nu a dezvăluit atunci care sunt țările ce au trimis Ucrainei primele avioane de vânătoare F-16 și nici numărul total de aparate primite.

Însă, potrivit unor publicații care anticipaseră vestea sosirii aeronavelor, este vorba de aproximativ zece avioane de război F-16, fiind aşteptate livrarea altor 20 până la sfârşitul anului.

Zelenski laudă armata ucraineană

Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat joi armata ucraineană pentru capacitatea sa „de a surprinde” şi de a obţine rezultate, fără a face nicio referire directă la situaţia din regiunea rusă Kursk, unde Moscova spune că Kievul a lansat un atac transfrontalier, relatează Reuters, transmite News.ro.

„Toată lumea poate vedea că armata ucraineană ştie cum să surprindă. Şi ştie cum să obţină rezultate”, a declarat Zelenski la un eveniment de prezentare a unei noi aplicaţii digitale pentru a reduce birocraţia pentru armată.

„Acest lucru este demonstrat de câmpul de luptă, unde soldaţii noştri nu numai că au rezistat forţei copleşitoare a ocupanţilor, dar, de asemenea, o distrug în modul necesar pentru a proteja Ucraina – statul şi independenţa noastră”, a spus el într-un videoclip de la prezentare postat pe Telegram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *