Prima pagină » Local » Zeci de suspecți, duși ieri la sediul DIICOT Iași! Fabrică ilegală de țigări, descoperită de procurori! „Gaură” de 80 de milioane de euro, creată prin evaziune! GALERIE FOTO / VIDEO

Zeci de suspecți, duși ieri la sediul DIICOT Iași! Fabrică ilegală de țigări, descoperită de procurori! „Gaură” de 80 de milioane de euro, creată prin evaziune! GALERIE FOTO / VIDEO

18 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

„Mascații” au efectuat ieri 40 de percheziții domiciliare în județele Iași, Bacău, Timișoara, Oradea, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Bihor și în municipiul București. Ancheta vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată. Oamenii legii susțin că prejudiciul din acest dosar a fost calculat la 80 de milioane de euro

Zeci de suspecți au fost duși ieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași! Ancheta a pornit pentru descoperirea unei fabrici ilegale de țigări! Astfel, joi, 17 decembrie 2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au efectuat 40 de percheziții domiciliare, în județele Iași, Bacău, Timișoara, Oradea, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Bihor și în municipiul București.

„Perchezițiile vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată”, au precizat ieri reprezentanții DIICOT Iași.

Anchetă declanșată la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă

În perioada 2017 – 2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) au fost declanșate și documentate, în urma cooperării internaționale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Potrivit anchetatorilor, gruparea era formată din cetățeni români, moldoveni și ucraineni, ce desfășurau activități de producere și comercializare ilegală de țigări, cu scopul obținerii de importante beneficii financiare ilicite.

„Începând din luna mai 2019, o parte din gruparea infracțională a început să funcționeze pe teritoriul României. Astfel, membrii au administrat mai multe spații în care erau depozitate cantități mari de materiale folosite la fabricarea țigărilor, respectiv role de etichete, filtre de țigări, folie de aluminiu, hârtie de împachetat. Aceste materiale erau achiziționate din Bulgaria și Republica Moldova. Ulterior depozitării, acestea au fost transportate cu documente fictive către state din Europa. Acolo, membrii grupării au pus în funcțiune fabrici clandestine de producere și ambalare de țigări. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro”, au subliniat reprezentanții DIICOT.

Zeci de suspecți, duși la audieri la sediul DIICOT Iași

În cursul zilei de ieri, la sediul DIICOT Iași au fost duse, în vederea audierii, 50 de persoane.

„Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziții pe teritoriul Ungariei și Italiei. La acțiunile efectuate pe teritoriul României au asistat și polițiști din cadrul Guardia Civil, din Spania. La documentarea activității au participat și reprezentanți ai Autorităților Vamale din Marea Britanie. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Sibiu și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” București și a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău”, au încheiat procurorii ieșeni ().

Fabrici clandestine de țigări și în Spania

La începutul lunii octombrie 2020, un basarabean suspectat de contrabandă a fost arestat de judecătorii ieșeni. Serghei Begleț (33 de ani) a fost prins în Iași, el fiind căutat de autoritățile spaniole pentru contrabandă. Solicitarea de extrădare a fost făcută atunci de Curtea de Primă Instanță și Instrucție nr. 7 Illescas, Audiența Provincială din Toledo. Serghei Begleț, cu dublă cetățenie (română și moldoveană), a intrat în atenția autorităților spaniole în iunie 2018. Atunci, el a fost arestat în locuința de unde se realizau transporturile zilnice și reiterate în diferite vehicule până la fabrica din Sesena, Toledo, și halele situate în această zonă, precum și în Arganda del Rey, Madrid. De altfel, acolo au fost efectuate percheziția și înregistrarea, în niște hale care se presupune că au fost folosite ca depozite de siguranță, constatându-se în timpul supravegherii Poliției manevre de contra-supraveghere la conducerea acestor vehicule.

„Serghei Begleț, care dormea în locuința menționată, unde a fost arestat împreună cu alte 5 persoane cercetate, fusese văzut participând la descărcarea unui camion cu remorcă în hala «Hidalgo». El a mai fost văzut utilizând un stivuitor pentru descărcarea sau încărcarea mărfurilor din tutun într-un camion”, au afirmat anchetatorii spanioli.

„Mascații” spanioli au constatat că rezultatul înregistrărilor realizate a confirmat indiciile derivate din investigația efectuată până atunci.

„Era vorba despre o fabrică de țigări complexă, cu izolație fonică, diferențierea părților corespunzătoare celor două faze de transformare a foii de tutun în amestec, pe de o parte, și, pe de altă parte, împachetarea”, au subliniat procurorii spanioli.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 ianuarie 2025
16 ianuarie 2025