Prima pagină » Local » Zeci de rațe sălbatice plutesc pe râul Bahlui din Iaşi. Imagini superbe de la faţa locului – FOTO

Zeci de rațe sălbatice plutesc pe râul Bahlui din Iaşi. Imagini superbe de la faţa locului – FOTO

20 ian. 2021, 16:26,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Miercuri, 20 ianuarie 2021, ieşenii şi-au încântat privirea cu un peisaj aparte întâlnit în municipiu. Aceştia au avut parte de un apus superb, dar au putut să observe zeci de rațe sălbatice care s-au oprit pe râul Bahlui.

Stolul de păsări a poposit pentru o scurtă perioadă de timp pe râul ieşean, înainte de a călători din nou. Persoanele ce au trecut prin zonă au rămas uimite de exemplarele cu un penaj deosebit şi frumos colorat. Toţi cei care se aflau în zonă au scos imediat telefoanele mobile pentru a imortaliza momentul rar întâlnit.

Câmpul de maci de la Vlădeni, atracţie turistică pentru sute de ieşeni!

O nouă atracţie turistică se pare că a apărut în Iaşi. Câmpul de maci de la Vlădeni a ”furat’ privirea ieşenilor. De aici până la un întreg ”pelerinaj” a fost doar un pas. Sute de ieşeni au trecut zilnic pe acolo pentru a-şi face poze. Desigur, pozele au fost postate ulterior pe reţelele de socializare. Ieşenii dau totul pentru faimă de pe social media, chiar dacă ”faima” înseamnă să strici câmpul cu maci şi să creezi pagube materiale.

Contactat de reporterii Cotidianului BZI, proprietarul terenului atracţie turistică care a devenit  a afirmat că această cultură a fost o surpriză pentru el. Anul trecut acesta a cultivat rapiță. Câțiva maci și-au făcut timid apariția. Mai apoi, bărbatul a plantat mazăre. Surpriza a fost imensă atunci când, în locul vrejurile mult așteptate și-a făcut apariția o mare de flori roșii care au transformat câmpul într-un peisaj desprins din povești. De precizat că, localitatea Vlădeni este cunoscută și pentru zona de pescuit unde, an de an, pasionații aleg să admire superbele peisaje cu maci dar și să se relaxeze în acest loc unde pot să aibă parte de capturi de peste consistente.

Aceste flori superbe au încântat privirile, marcând într-un mod deosebit începutul verii. Pe lângă frumusețea acestora, de-a lungul timpului au fost create o serie de legende despre apariția macilor. De asemenea, oamenii le-au atribuit caracteristici atât cu tentă creștină cât și în legătură cu momente din viața fiecărui om.

Delta Moldovei, la câţiva kilometri de Iaşi

La doar câţiva kilometri de Iaşi se găseşte o rezervaţie naturală unică în România. Un decor suprinzător, de inspiraţie dobrogeană, cu întinderi de apă, stuf, păsări superbe, mult peşte şi aer curat sunt regăsite în Larga Jijia din judeţul Iaşi.

Este un complex de lacuri întins pe o suprafaţă de aproximativ 1.250 de hectare, situat la o distanţă de 24 de kilometri de municipiul Iaşi, pe raza comunei Movileni.

S-a lucrat pentru amenajarea în zona lacurilor a unei ferme piscicole. Vreme de patru ani, excavatoarele au mutat 1,8 milioane de metri cubi de pământ, iar constructorii au ridicat 34 de kilometri de diguri.

Tot ce mai lipsea erau vietăţile care să animeze minidelta, în afara peştelui cu care lacul a fost populat masiv. Iar păsările au început să vină, atrase de peşte. Nu puţine, ci cu miile. Şi-au făcut colonii în Larga Jijia lebedele, egretele, cormoranii, buhaii de baltă, berzele albe şi negre, ţigănuşii, călifarii, acvilele, şerparii, şorecarii, şoimii, prepeliţele, cocorii, nagâţii, fugacii, pescăruşii, huhurezii, pitulicii sau sticleţii.

În plus, în minidelta din Larga Jijia trăieşte singura colonie de lopătari din ţară, în afara celei din Delta Dunării. Tot aici se găseşte una dintre cele mai mari colonii de stârci din România şi o specie clocitoare extrem de rară în ţara, guşa vânătă.

Cercetători şi studenţi ai Facultăţii de Biologie de la Universitatea „Al. I. Cuza“ au făcut un studiu în Larga Jijia şi au catalogat 197 de specii de păsări, dar au făcut menţiunea că „sunt mai multe, cu siguranţă“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 noiembrie 2024
07 noiembrie 2024